A karácsonyi kuglóf emeli az ünnep hangulatát. Hozzávalói kedvünk szerint variálhatók, s ha tetejét csokimázzal leöntjük a végeredmény még különlegesebb lehet.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 kis csipet só
- 5 tojás
- 1 kisebb citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kisebb narancs leve
- 1 narancs reszelt héja
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 vaníliás cukor
- késhegynyi őrölt fahéj
- 2 késhegynyi reszelt gyömbér
- 1 marék kandírozott citromhéj
- 1 marék kandírozott narancshéj
- 1 marék darabosra vágott dió
- 1 marék mazsola
- 1 marék kisebb darabokra vágott aszalt szilva
Karácsonyi kuglóf elkészítése:
Egy tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral. Megsózzuk.
Egy másik tálban a tojások fehérjét parányi sóval kemény habbá verjük.
Külön tálban a porcukrot és a vajat nagyon alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, aztán a tojások sárgáját. Mindegyikkel külön-külön alaposan összedolgozzuk.
Keverés közben hozzáadjuk a citrom-és narancslevet, a reszelt héját, és a többi fűszert, amivel dolgozunk.
Folytonos keverés mellett apránként belekeverjük a lisztet, majd lazán beleforgatjuk a tojások felvert habját is, és minden aszalt gyümölcsöt, diót, és a kandírozott héjakat.
Egy kuglóf formát alaposan kivajazunk, majd lisztezünk.
A masszát beletöltjük, alját kicsit megütögetjük, hogy egyenletes legyen.
180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és szép, nyugodtan, nagyjából 40 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, kivesszük, várunk vele 10-15 percet majd kiborítjuk.
Ha csokival öntjük le, akkor egy ét-, vagy tejcsokoládét gőz fölött, vagy mikróban felolvasztunk, kanál olajjal összekeverünk, és körben leöntjük a tetejét. Még a csokoládé csorgása is jól mutat rajta.