Ez a fajta gyümölcskenyér igazi ünnepi finomság. Tetejét bevonhatjuk csokoládéval akár.Hogy milyen gyümölcsöket kavarunk bele, valójában rajtunk múlik.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 3 db tojás
- 12 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 vaníliás cukor
- 1/2 citrom rezelt héja
- 7 dkg aszalt szilva szeletelve
- 7 dkg tisztított mandula
- 5 dkg mazsola
- kandírozott narancs-, vagy citromhéj
- aszalt sárgabarack
- bármilyen szép, színes aszalt gyümölcs
- vaj a forma kenéséhez és liszt
Karácsonyi gyümölcskenyér mandulásan elkészítése:
Vagy tisztított mandulát veszünk, vagy a belső héjat forró ízbe mártás után lehúzzuk, majd vékonyan eldaraboljuk, és parányit megpirítjuk egy serpenyőben.
A tojásokat feltörjük, külön választjuk a fehérjét és a sárgáját.
A sárgájához hozzákeverjük a vaníliát és a cukrot, és nagyon alaposan, habosra keverjük. Ekkor hozzákeverjük a konyhameleg, lágy vajat, a reszelt citrom héját. Átkavarjuk, hogy egyenletes legyen.
A lisztet és a sütőport hozzászitáljuk a margarinos keverékhez, átdolgozzuk.
Ezután hozzá adagoljuk a mandulát, és minden olyan gyümölcsöt, amit szeretnénk. Esetleg csokoládédarabokkal is turbózhatjuk. Lazán átkavarjuk.
Most a fehérjét nagyon kemény habbá verjük, majd a tojásos-gyümölcsös masszához adagoljuk. Ezt is lazán kavarjuk bele.
Őzgerinc formában sütjük meg, amit előtte vajjal kikentünk rendesen, és liszttel is szórtunk.
Tetejét elsimítjuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon készítjük el, sütési ideje 34-40 perc, de ez sütőtől függ.
Tartós finom, omlós, igazi ünnepi finomság.