A flódni az ízek halmozása, hisz minden olyan finomság ott van a receptben, amit karácsonykor előnyben részesítünk. Rendkívül tartalmas, apró kockákra vágva fogyasztjuk.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 6 evőkanál cukor
- 3 tojás sárga
- 1 dl fehér bor
Töltelékhez:
Mákos –
- 25 dkg darált mák
- 2 dl fehér bor
- 30 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- 1 marék mazsola
- 1 narancs reszelt héja
Diós:
- 25 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- 1 tojás sárga
- 2 dl fehér bor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 marék mazsola
- 1 narancs reszelt héja
Almás:
- 1 kg savanykás alma tisztítva
- 5 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 dl fehér bor
És sűrű, lehetőleg házi szilvalekvár.
Karácsonyi flódni elkészítése:
Minden tölteléket külön-külön összefőzünk. Tej helyett most főzéskor borral dolgozunk. Természetesen ha gyerek is fogyasztja a süteményt, akkor a bort helyettesíthetjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, és tej helyett bort használva, a tésztát összegyúrjuk.
A tésztát lisztezett deszkán rúddá formáljuk, majd öt egyenlő részre osztjuk, s egyenként tepsi méretűre nyújtjuk. Jó vékonyra.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, első lapot belesodorjuk, majd rákenjük a máktölteléket.
Jöhet a következő tésztalap szintén jól kinyújtva.
Erre a borban párolt almát kenjük fel, amit aztán letakarunk ismét vékony tésztalappal.
Diótölteléket kenünk el rajta, majd lefedjük vékony tésztalappal.
Utolsó rétegként pedig jöhet a finom, házi szilvalekvár. Nem kell takarékoskodni vele.
Lefedjük az utolsó tésztalappal, megkenjük felvert tojással, majd 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából egy óra alatt szép arany színűre sütjük.