A karácsonyi dió egy rendkívül mutatós sütemény. Kicsit időigényes elkészítése, de a dícséreteket bezsebelve ez rögtön feledésbe merül.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 45 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg dió
- 6 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál rum, vagy aroma
Krémhez:
- 30 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 3 csomag vaníliás puding
- 1 liter tej
- 1-2 kanál rum, vagy rumaroma
Karácsonyi dió elkészítése:
A cukrot a vajjal nagyon habosra keverjük, hozzáadjuk az átszitált lisztet és kakaót, a rumot, és a darált diót. Alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe rakjuk legalább néhány órára.
Kis golyókat készítünk a tésztából, majd a dióformákba nyomkodjuk úgy, hogy a formák oldalára tapadjon, de belsejében legyen üreg, hisz ide megy majd a krém.
Előmelegített sütőben sütjük meg 170 fokon, nagyjából negyedóra alatt elkészül.
Még melegen vesszük, ütjük ki a formákból.
Az alábbi, már meghűlt töltelékkel töltjük.
Megfőzzük megszokott módon a pudingot, csak több pudingport adva hozzá. Ha megfőtt, akkor hagyjuk kihűlni.
A cukrot alaposan kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a rumot is, majd a már lehűlt pudinghoz keverjük.
A diók belsejét kitöltjük a krémmel, majd kettőt-kettőt szépen összetapasztunk.
Megszórhatjuk porcukorral is, de anélkül is nagyon finom.