A karácsonyi briós pár összetevőben különbözik csak az eredetileg is ismert péksüteménytől, ünnepi reggelire, uzsonnára – egy kakaóval – tökéletes.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 tojás sárgája
- 2,5 dl tej tej
- 2,5 dkg élesztő
- 30 dkg vaj
- 1 lapos teáskanál só
- 20 dkg cukor
- 2 marék mazsola
- 1 marék kandírozott narancshéj
- 1 marék kandírozott citromhéj
Karácsonyi briós elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot, beleütjük a tojásokat, és a tejet, majd nagyon alaposan kidagasztjuk.
Mikor már jó, akkor beledolgozzuk a lágy vajat, vagy margarint.
Szép, sima tésztánk lesz, és hólyagos. Ekkor beledolgozzuk a durvára vágott mazsolát is, a diót és a kandírozott citrom és narancshéjat – átgyúrjuk vele, hogy egyenletes legyen az oszlása.
Ezután a tésztát letakarjuk, és kelesztjük.
Ha duplájára kelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, majd maroknyi, nagyjából 6-8 dekás gombócokat szaggatunk belőle.
Ezután 25-30 centis rudakat sodrunk, és a legegyszerűbb az, ha klasszikus, csigavonalban feltekert brióst készítünk, közepét benyomjuk.
Pihentetjük jó 10 percet, lekenjük a tetejét tojással kétszer, majd előmelegített sütőben 180 fokon félóra alatt aranybarnára sütjük őket.