A kapucíner szelet egy nagyon kellemes kakaós-csokis sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a végeredmény kárpótol.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 dl étolaj
- 2 mokkáskanál sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
Krémhez:
- 30 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 6 dl tej
- 2 csomag vanília, vagy tejszín pudingpor
- 1 púpos evőkanál kakaópor
- 1 púpos evőkanál capuccino por
Tetejére:
- 20 dkg csokoládé
- 1.2 evőkanál étolaj
Kapucíner szelet elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral nagyon habosra keverjük, majd hozzákeverjük nagyon lassan az olajat is. Mehet bele a sütőpor, lehetőleg átszitálva a kakaóporral, liszttel együtt, majd a tojásfehérjék habját is hozzáadjuk, lazán átkavarva.
A tésztát közepes tepsiben, vagy nagyobb tortaformában sütjük meg, amit sütőpapírral béleltünk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük, nagyjából fél óra alatt elkészül.
Míg hűl, elkészítjük a krémet is.
A vajat, vagy margarint nagyon alaposan kikeverjük a porcukorral.
Elkészítjük a pudingporból és a tejből a krémet, hagyjuk hogy kihüljön. Ha már jó, akkor összekavarjuk a vajjal-margarinnal, majd elfelezzük.
Egyik fele sima marad, másik felébe adjuk a cappuccinot, meg a kakaóport.
A kisült, kihűlt tészta tetejére rákenjük a fehér krémet, majd ha hűlt kicsit, akkor a kakaós krémet. Elsimítjuk.
Ismét hűtünk rajta legalább egy fél órát, s a tetejére kenjük a gőz felett felolvasztott csokoládét, melyet kikevertünk egy kis olajjal, hogy folyósabb legyen, és szép fényes.