Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Tartósítás

Káposztasavanyítás gyorsan, a konyhában

Zamat Zamat 2024.09.22.
savanyú káposzta

A káposztasavanyítás gyorsan, otthon egyáltalán nem ördögi módszer. Néhány nap alatt tökéletes savanyú káposztánk lehet, amit aztán néhány napig a hűtőben, hosszabban pedig a fagyasztóban gond nélkül eltarthatunk.


Ez egy régi káposzta savanyítási módszer. Ha van otthon káposztánk, és túl drágának, vagy túl savanyúnak tartjuk a piaci savanyúkáposztát, elkészíthetjük akár mi is.

Ugyanazok az ételek készíthetők el belőle, mint drágább társából.

Hozzávalók:

  • 1 kg káposzta
  • 2,7 dkg só
  • (természetesen a mennyiségek felszorozhatók)
  • kilónként néhány szem bors
  • kilónként 1 babérlevél
  • esetleg enyhén csípős paprika néhány kilónként

Káposztasavanyítás gyorsan menete:

A káposzták külső levelét leszedjük, torzsáját mélyen kivágjuk.

Egy nagy fazékba belerakjuk úgy, hogy a torzsa helye felfele legyen. Felöntjük vízzel, hogy ellepje teljesen.
Ha feljön a tetejére, egy villával lenyomjuk.
Feltesszük főni, s forrás közben a már megabárolódott leveleket szépen leszedjük.
Amikor már túl kis levelek jönnek le a káposztáról, akkor a visszamaradt kis fejet kivesszük a vízből, és egy tálba rakjuk.
Minden fejjel így járunk el.(egyszerre 5-6 kiló káposztánál ne csináljunk többet)

Egy vágódeszkán a visszamaradt kis fejeket vékonyan szálakra vágjuk.
A leveleket tízesével felgöngyöljük, és egy nagy fazék aljába tesszük, egymás mellé.
Az apróra vágott káposztaszálakat rárakjuk a feltekert levelekre. Közé rakjuk a borsot, paprikát, babérlevelet.

Egy edénybe annyi hideg vizet engedünk, ami majd elég lesz a káposzta elfedésére. Ezt besózzuk, elkeverjük, hogy a só teljesen feloldódjon, majd a káposztára öntjük.
Ekkor lenyomatjuk. Eleve olyan fazekat válasszunk, amibe bele tudunk rakni egy tányért úgy, hogy az ne szoruljon bele.
Most a tányért a káposzta tetejére engedjük, arra rárakunk egy nagyobb súlyt. Tökéletes erre 1-2 kiló műanyag zacskós só is, a lényeg hogy ne érintkezzen a tartalom a vízzel. Ezután lefedjük, és hűvös helyre állítjuk.

Melegebb időben kb. 2-3 nap alatt elkészül a káposzta, ha már beállt a hűvösebb idő, akkor beletelik 3-4 napba is.

Ugyanúgy használható fel, mint a hordós káposzta.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékretro recepteksavanyúság

Népszerű receptek

zöldborsós rizs
Zöldséges rizottó magyarosan
Köretek Retro receptek
A franciasaláta a zöldségek, alma, uborka, és majonézes öntet tökéletes kavalkádja
Tökéletes franciasaláta recept
Főételek
A rántott cukkini tökéletes nyári falatozni való, és egy kis öntettel is megbolondíthatjuk.
Rántott cukkini recept
Olcsó ételek
Csodálatos édes-savanyú sóskafőzelék, melyet gazdagíthatunk belefőzött tojással is.
Egyszerű sóskafőzelék receptje
Főételek
A francia lecsó, a ratatouille már kinézetében is franciás - elegáns, szinte formatervezett - az íze pedig csodás. Érdemes kipróbálni!
Ratatouille – francia lecsó recept
Főételek
A zöldborsófőzelék staubolva - ha főzelékeket nézzük - a legegyszerűbb elkészítési mód. Ráadásul finom.
Zöldborsófőzelék staubolva – nagyi módra
Nagyi receptjei
A dobos torta egy hatlapos piskóta csokikrémmel töltve, tetején karamellel. Elkészítése babrás, de könnyíthetünk rajta.
Dobos torta háziasan, egyszerűen
Sütemények
A máklepény lényegében kavart tészta. Dúsíthatjuk csokival, gyümölccsel, pudinggal, lekvárral, vagy ami kedvünk tartja.
Máklepény receptje
Sütemények

Hasonló receptek

lekvár
Retro receptekTartósítás

Eper lekvár, eper szörppel

Zamat Zamat 2025.06.13.
lekvár
Nagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekTartósítás

Sárgabarack lekvár

Zamat Zamat 2025.06.17.
meggy
Nagyi receptjeiRetro receptekTartósítás

Meggybefőtt télire

Zamat Zamat 2025.06.20.
savanyú káposzta
Retro receptekTartósítás

Nyári kovászos, kovászolt káposzta

Zamat Zamat 2025.06.08.
sárgabarack befőtt
Nagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekTartósítás

Sárgabarack befőtt

Zamat Zamat 2025.06.18.
lekvár
Tartósítás

Bodzavirág lekvár

Zamat Zamat 2025.06.13.
szilvalekvár
Nagyi receptjeiRetro receptekTartósítás

Nagymama szilvalekvárja

Zamat Zamat 2024.10.12.
hagymalekvar
Nagyi receptjeiTartósítás

Hagymalekvár recept

Zamat Zamat 2024.11.03.
birsalma lekvár
Nagyi receptjeiRetro receptekTartósítás

Nagymama birsalma lekvárja

Zamat Zamat 2024.10.11.
i
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up