A káposztasavanyítás gyorsan, otthon egyáltalán nem ördögi módszer. Néhány nap alatt tökéletes savanyú káposztánk lehet, amit aztán néhány napig a hűtőben, hosszabban pedig a fagyasztóban gond nélkül eltarthatunk.
Ez egy régi káposzta savanyítási módszer. Ha van otthon káposztánk, és túl drágának, vagy túl savanyúnak tartjuk a piaci savanyúkáposztát, elkészíthetjük akár mi is.
Ugyanazok az ételek készíthetők el belőle, mint drágább társából.
Hozzávalók:
- 1 kg káposzta
- 2,7 dkg só
- (természetesen a mennyiségek felszorozhatók)
- kilónként néhány szem bors
- kilónként 1 babérlevél
- esetleg enyhén csípős paprika néhány kilónként
Káposztasavanyítás gyorsan menete:
A káposzták külső levelét leszedjük, torzsáját mélyen kivágjuk.
Egy nagy fazékba belerakjuk úgy, hogy a torzsa helye felfele legyen. Felöntjük vízzel, hogy ellepje teljesen.
Ha feljön a tetejére, egy villával lenyomjuk.
Feltesszük főni, s forrás közben a már megabárolódott leveleket szépen leszedjük.
Amikor már túl kis levelek jönnek le a káposztáról, akkor a visszamaradt kis fejet kivesszük a vízből, és egy tálba rakjuk.
Minden fejjel így járunk el.(egyszerre 5-6 kiló káposztánál ne csináljunk többet)
Egy vágódeszkán a visszamaradt kis fejeket vékonyan szálakra vágjuk.
A leveleket tízesével felgöngyöljük, és egy nagy fazék aljába tesszük, egymás mellé.
Az apróra vágott káposztaszálakat rárakjuk a feltekert levelekre. Közé rakjuk a borsot, paprikát, babérlevelet.
Egy edénybe annyi hideg vizet engedünk, ami majd elég lesz a káposzta elfedésére. Ezt besózzuk, elkeverjük, hogy a só teljesen feloldódjon, majd a káposztára öntjük.
Ekkor lenyomatjuk. Eleve olyan fazekat válasszunk, amibe bele tudunk rakni egy tányért úgy, hogy az ne szoruljon bele.
Most a tányért a káposzta tetejére engedjük, arra rárakunk egy nagyobb súlyt. Tökéletes erre 1-2 kiló műanyag zacskós só is, a lényeg hogy ne érintkezzen a tartalom a vízzel. Ezután lefedjük, és hűvös helyre állítjuk.
Melegebb időben kb. 2-3 nap alatt elkészül a káposzta, ha már beállt a hűvösebb idő, akkor beletelik 3-4 napba is.
Ugyanúgy használható fel, mint a hordós káposzta.