A káposztás tészta, vagy kocka egyik kedvelt főtt tészta fajtánk. Általában sósan-borsosan fogyasztjuk, de van aki cukrot is rak rá.
Hozzávalók:
- 4-5 evőkanálnyi zsiradék
- 1-1,5 kg édeskáposzta
- bors ízlés szerint – néhány mokkáskanálnyi
- 1 lapos evőkanál kristálycukor
- 1 csomag kedvelt száraztészta
- 1 evőkanál só – és ízlés szerint
Káposztás tészta elkészítése:
A káposzta külső leveleit leszedjük, felezzük, lereszeljük nagyfokú reszelőn.
Sózzuk, hagyjuk legalább egy negyedórát állni.
A cukrot karamellizáljuk világosra, hozzáadjuk a zsiradékot, majd enyhén kinyomjuk a káposztát és a zsiradékhoz adjuk.
Úgy az igazi, ha megpirítjuk a káposztát, enyhe barnás színe lesz. De sokan szeretik csak lényegében megpárolva, zölden.
Ízlés dolga.
Ha már jó, akkor borsozzuk, ha szükséges sózzuk is.
És az addigra már sós vízben kifőzött tésztához adjuk, és alaposan átkavarjuk.