A káposztás pogácsa rendkívül ízletes tésztaféle, jellegében hasonlít a töpörtyűsre, s még fűszerezése is hasonló.
Hozzávalók:
- 8-10 dekás vöröshagyma
- 1 kb. kilós édeskáposzta
- zsiradék kb. 1/2 dl
- 1,5 dkg só
- bors minimum mokkáskanálnyi
- 1-2 evőkanálnyi kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 60 dkg liszt
- 2 evőkanál tejföl
- 15 dkg zsír, vagy 20 dkg. vaj vagy margarin
- 2 egész tojás
Káposztás pogácsa elkészítése:
Vöröshagymát megtisztítjuk, jó apróra vágjuk, a káposztát kitorzsázzuk, és lereszeljük.
Zsiradékot feltesszük hevíteni, majd beledobjuk a cukrot és a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, s mikor barnulni kezd, akkor hozzáadjuk a káposztát is.
Kavargatva addig pároljuk, míg puha lesz. Az élesztőt felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, a zsiradékot elmorzsoljuk benne, hozzáadjuk a maradék sót, cukrot, a tojások sárgáját, a tejfölt is.
Alaposan összedolgozzuk. Ha nem elég lágy a tészta, akkor egy kis tejföllel, vagy parányi tejjel pótolhatjuk.
A lényeg az, hogy kéztől és edénytől is elváljon dagasztáskor. Ha elkészült, akkor letesszük pihenni, de csak jó negyedórára.
Lisztezett deszkára borítjuk, és vékonyra, nagyjából fél centisre kinyújtjuk.
Elkenjük rajta a megpárolódott és kihűlt káposztának a felét, majd hajtogatjuk úgy, mint a tepertős pogácsát, vagy a leveles tésztát.
Lerakjuk negyed-félórára pihenni hideg helyre.
Most ismét kinyújtjuk, s a maradék káposztát elkenjük rajta, s a tésztát hajtogatjuk.
Lerakjuk pihenni kb. félórára, majd nyújtjuk, de már jó egy centisre, tetejét beirdaljuk, és közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszúrjuk.
Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, sütőpapírral kibélelt tepsiben.
Sütőbe helyezés előtt átkenjük felvert tojással.
Nagyjából félóra alatt készül el.