A kanonoklepény egy gyorsan elkészíthető lekváros-mogyorós finomság. Egyszerű összetevői ellenére a végeredmény rendkívül ízletes.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 12 evőkanál cukor
- 2 evőkanál hideg zsír vagy 3 evőkanál margarin vagy vaj
- 2 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 1 kis doboz tejföl
- 1 kis üveg baracklekvár
- 4-5 marék darált, sótlan mogyoró
- 1 tojás a kenéshez
Kanonoklepény elkészítése:
A lisztet összemorzsoljuk a zsiradékkal, majd hozzáadjuk a sütőport, cukrot, citromhéjat, vaníliát, összedolgozzuk a tojásokkal, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
A tésztát két részre osztjuk.
Egyik darabot közepes tepsi méretűre kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, vastagon megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk rendesen őrölt mogyoróval.
Erre ráfektetjük a tészta másik, kinyújtott felét, kicsit megnyomkodjuk a tetejét, oldalát körbenyomkodjuk, majd tetejét lekenjük felvert tojással, és megszórjuk alaposan darált mogyoróval.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük meg, 30-35 perc alatt készül el.