A kalács recept egy kis gyakorlattal elsajátítható olcsó, kiadós, finom, és univerzális sütemény készítési mód.
A recept, és néhány jótanács elsajátításával tökéletes eredményt rakhatunk az asztalra.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 kis csipet, vagy 2 nagy csipet só
- 6 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 3-4 evőkanálnyi cukor
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin
- 10 dkg zsiradék a végén pluszban
- 1 tojás a tészta kenéséhez
Kalács elkészítése:
Most az alaptésztát készítjük el, amit aztán kedvünk szerint tölthetünk – lényegében bármivel. Vagy pedig egyforma csíkokra vágva, azokat kicsit megsodorva, hármasával, vagy négyesével megfonunk, így kapva az ismerős fonott kalácsot.
A lisztet átszitáljuk, az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, melyhez egy pici cukrot is adunk.
A lisztbe adjuk a sót, a cukrot közben belemorzsoljuk a zsiradékot, fokozatosan mehet bele a langyos tej is.
Lényeges, hogy a közeg, ahol dolgozunk, és minden anyag, minden „szerszám” langyos legyen.
A tejből annyit adunk a tésztához, hogy közepesen lágy, viszonylag könnyen dagasztható tésztát kapjunk.
Mikor már jó sima, kezd hólyagosodni, és az edény falától is elválni, akkor jöhet a plusz zsiradék beledolgozása. Ez plusz nagyjából 5-10 perc. A végére nagyon szép, matt, selymes, sima tésztánk lesz.
Langyos helyre, letakarva lerakjuk pihenni.
Amint duplájára kelt, már tölthetjük, készíthetjük is.
Lisztezett deszkán dolgozunk vele, és tepsibe téve lekenjük tojással.
Töltés után is pihentetjük még legalább negyedórát, majd mehet az előmelegített, 180 fokos sütőbe.
Amennyiben tekercset készítünk – akár mákost, akár dióst – a feltekert tésztát tojással lekenés után szurkáljuk meg, hogy a fölös gőz távozhasson. És lazán, de passzosan kell tekerni, nem szabad agyon szorítani.
Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, akkor kelt tésztánk biztos sikerülni fog.