A kakaós csiga leveles tésztából egyik legfinomabb süteményünk, finom vajas tésztából készül, és vajas-kakaós krémmel töltjük.
Hozzávalók:
Tésztájához –
- 1/2 kg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3-4 evőkanálnyi cukor
- 1 csapott kávéskanálnyi só
- 3 dl langyos tej
- 1/4 kg vaj hűtő hidegen
- 10 dkg liszt
Krémjéhez –
- 1/4 kg vaj konyhamelegen
- porcukor ízlés szerint
- jó minőségű kakaó ízlés szerint
Kakaós csiga elkészítése:
Az élesztőt felkeverjük egy kis langyos, cukrozott tejjel, hagyjuk felfutni.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, beledolgozzuk az élesztőt, és a többi tejjel jó alaposan kidagasztjuk, hogy szép sima legyen, s kezünktől és az edénytől elváljon.
Ezután cipót formázunk belőle, leszórjuk liszttel, majd egy edényben letakarva duplájára kelesztjük.
Míg pihen a tészta előkészítjük bele a vajat.
Kivesszük a hűtőből, és 10 dkg liszttel összedolgozzuk. Gyorsan, hogy ne nagyon legyen ideje a vajnak felmelegedni. Téglalap alakúra formáljuk laposan, és visszarakjuk a hűtőbe addig, amíg a tésztánk meg nem kel.
Ha ez megtörténik, akkor lisztezett deszkára rakjuk, és téglalap formájúra nyújtjuk.
Rárakjuk a lisztes vajat, és hajtogatjuk.
Ezután fóliába rakjuk, s betesszük a hűtőbe nagyjából félórára.
Ezt a műveletet még kétszer ismételjük.
Közben a krémhez való vajat összekeverjük a kakaóval – igazság szerint úgy finom, ha elég édes, és van benne rendesen kakaó is – néhány evőkanállal.
Kivesszük a hűtőből a tésztát, és szép simára kinyújtjuk, nagyjából fél centi vastagra, majd megkenjük a kakaós krémmel.
Felsodorjuk, mint a bejglit, majd ebből az anyagból nagyjából 2 centis darabokat vágunk.
Ezeket a csigaformákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Ha van hely a hűtőben, akkor 1-2 órára berakhatjuk pihentetni, mert sokkal finomabb lesz a végeredmény.
De ha erre se idő, se hely, akkor előmelegített sütőben 220 fokon készítjük. Ha szép barna a teteje, akkor meg is sült.
Készíthetjük vastagabb tésztával is, hisz van aki a tölteléket, van aki a tésztáját szereti.