A kacsasütés egészben nem pofonegyszerű, de ha így készíted, biztos a siker. Legfontosabb a tökéletes végeredményhez a kacsasütő tál.
Gyönyörűen megsül benne, szép pirosra, viszont az biztos, hogy időt kell szánni rá, mint minden finomságra.
Hozzávalók:
- 1 szép, méretes, pecsenyekacsa
- kilónként 1-1,5 dkg só
- fűszerek kedvünkre, jó sok
Lényeges, hogy jól megtisztítsuk. Az apró tollakat leszedjük, ha tokos kihúzogatjuk, a végén pedig körbe perzseljük az esetleges szőrszálak miatt.
Utána lemossuk, majd papírtörlővel letörölgetjük.
Ezután fűszerezzük a kacsát.
Mikor még nyirkos a kacsa bőre, akkor bedörzsöljük az általunk használt fűszerekkel.
Sózni rendesen kell, úgy jön ki az íze.
Ne felejtkezzünk el a belsejéről, a hasüregről sem, azt is fűszerezni kell, almát, narancsot is rakhatunk bele.
Alá rakhatunk krumplit vagy zöldséget a tálban vékony rétegben. Ez nem csak az ízek miatt jó, hanem megakadályozza a bőrös hús letapadását is.
Ha kacsát sütünk, rá kell szánni nagyjából 3 órát, a hőfok pedig maximum 170 legyen. Ez biztosítja, hogy a végeredmény szép piros lesz, viszont se megégni nem fog, sem kiszáradni, viszont fantasztikusan szaftos húst kapunk.
Tehát az első 2,5 – 3 órában viszonylag alacsony hőfokon, 160-180 fokon lefedve készítjük, majd az utolsó nagyjából félórára felvesszük a hőfokot 220 fokra, de grillre is állíthatjuk a sütőt – persze odafigyelve a végeredményre.
Ha egyik oldala megpirult, akkor óvatosan fordítsuk meg, és másik oldalát is süssük szép pirosra. Utána vissza az egész, és még egy-két percig pirosítunk rajta.
Viszont ha úgy tűnik, hogyha hozzányúlik szétomlik az egész, akkor hagyjuk, anélkül is mennyei csodában lesz részünk.
Talán legfinomabb sültünk a kacsahús.