A juhtúrós kolbászos kombe rendkívül tartalmas előétel, tésztája mint a croissant, tölteléke pedig csak tőlünk függ.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 5 dl tej
- pici cukor
- fél lapos evőkanál só
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg margarin, vagy vaj
- 0,6 dl olaj
Töltelékhez:
- 15 dkg juhtúró
- 1 dl tejföl
- 20 dkg füstölt kolbász
- 1 tojás lekenni
- lenmag, mák megszórni
Juhtúrós kolbászos kombe elkészítése:
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, pici cukorral felkavarjuk, és felfuttatjuk.
A zsiradékot langyosítjuk, felolvasztjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, sót, hozzáadjuk a langyos tejet.
Fakanállal kidolgozzuk, három felé osztjuk.
Vékonyra kinyújtjuk, majd megkenjük a zsiradék nagyjából felével. Alaposan lisztezzünk a tészta alá nyújtáskor, mert ragadni fog.
A kolbászt apró darabokra vágjuk, összekeverjük a juhtúróval és annyi tejföllel, hogy ne túl híg krémet kapjunk.
Utána kinyújtjuk a következő lapot is, és a végén ráfektetjük a zsiradékkal lekent tésztalapra.
Ráhalmozzuk az alábbi töltelékkel.
A kolbászt lereszeljük, vagy apróra vágjuk, összekeverjük a tejföllel, és juhtúróval, majd jól összekeverjük.
Ha a tölteléket ráhalmoztuk, majd rárakjuk a harmadik lapod is kinyújtva.
Ezután a széleket behajtogatjuk, és összenyomogatjuk, hogy ne nyíljon ki sütéskor. Mint egy hatalmas túrós bukta….
Előmelegített sütőbe rakjuk majd sülni, lehetőleg sütőpapírral bélelt tepsibe, majd vágjuk keresztbe, meg átlósan is késsel be, hogy a töltelék kicsit kilátszódjék. Letakarjuk, pihentetjük.
180 fokon sütjük ki, de előtte lekenjük felvert tojással, és megszórjuk kedvenc magunkkal. Jó félóra a sütési ideje. Figyelni kell, pirosra sütjük.
Vághatjuk is, téphetjük is, ahogy nekünk tetszik.