A japán palacsinta a fánk és a gofri „keveréke”. Különlegesen finom, egy kis tejszínnel, gyümölccsel valami csodás.
Hozzávalók:
- 5 darab tojás (szétválasztva)
- 2,5 evőkanál tej
- 2 teáskanál vanília aroma
- 5 evőkanál liszt
- 1 kicsit púpos teáskanál sütőpor
- 4,5 evőkanál cukor
- olaj, víz a sütéshez
Japán palacsinta elkészítése:
A tojásokat fehérjére és sárgájára választjuk.
A tojások sárgáját a tejjel felverjük, hozzákeverjük a vaníliát, majd a sütőporral összekevert lisztet beleszitáljuk folytonos keverés mellett.
Alaposan összedolgozzuk lehetőleg gép habverővel.
Ezután a habverőt leöblítjük, a tojások fehérjét egy tálban felverjük jó kemény habbá, hozzáadjuk a cukrot is, azzal is tovább verjük.
A habot ezután fokozatosan hozzáadjuk a tojássárgás masszához, óvatosan beleforgatjuk, hogy a hab ne törjön össze.
Ezután a sütés következik.
Egy serpenyőbe, melynek fedele is van pici olajat öntünk, felmelegítjük az egészet.
Előveszünk egy kis merőkanalat, vagy nagyobb evőkanalat, és néhány helyre rakunk egy-egy kanállal belőle. Minél kisebb helyre öntve, nem elterítve.
Lefedjük, és kb. 2 percig takarékon sütjük a tésztát. Ezután felemeljük a fedőt, és a már meglévő kupacokra ismét rakunk egy-egy kanállal, ugyanolyan technikával.
Ekkor a palacsinták közé öntsünk tiszta evőkanállal egy-egy kanál tiszta vizet is.
Most ismét lefedjük a tésztát, de már csak egy percre.
Ha letelt az egy perc, akkor fa spatulával megfordítjuk a palasintákat óvatosan, alá öntünk megint egy-egy evőkanál vizet, majd lefedjük, és még kb. 3 percig sütjük.
Tetejét enyhén porcukorral leszórhatjuk.
Legfinomabb tejszínnel, vagy vajjal és gyümölcsökkel, még melegen fogyasztva.
Aprólékos munka, de az eredmény is különleges lesz.