A gezemice leves egy régi kifejezés, arra utal, hogy minden olyan zöldséget rakhatunk bele, ami a konyhakertben, vagy a hűtőnkben megtalálható.
Hozzávalók:
- 3 db sárgarépa
- 1-2 petrezselyemgyökér
- néhány rózsa karfiol
- 2 marok zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- néhány levél petrezselyemzöld
- 1 db burgonya
- 1 kis karalábé
- 1 kanál zsír
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só
- 1 mokkáskanál bors
- 10-15 dkg száraztészta, vagy
- 1-2 tojásból készült grízgaluska
Gezemice leves elkészítése:
Ha grízgaluskát rakunk a levesbe, akkor először készítsük össze, hogy legyen ideje kicsit megduzzadni a főzésig.
Ezután a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a hagymát apróra vágjuk.
A zsiradékot felrakjuk egy lábasban melegedni, rádobjuk a hagymát, idővel hozzáadjuk a sárgarépát és petrezselyemgyökeret felkarikázva, majd lefedve pároljuk.
Mehet bele a karfiol a karalábé, karfiol is, rászórjuk a petrezselyem zöldet, megszórjuk a fűszerpaprikával, a borssal, sót is adunk hozzá, majd átkavarjuk, egy ideig még fedő alatt pároljuk.
Ha már nagyjából megpuhult minden, akkor felöntjük vízzel, jól fedje el az a lényeg, ha szükséges még, akkor sózzuk-borsozzuk, s a végén belefőzzük a tésztát, vagy a grízgaluskát beleszaggatjuk.