A húsos pite rendkívül laktató, finom, komplett étkezésre is megfelel. Az ízekkel pedig kedvünkre játszhatunk.
Hozzávalók:
- 50 dkg enyhén zsíros hús darálva
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma áttörve
- néhány kanál sűrített paradicsom
- 1 átlagos sárgarépa
- kis pohárnyi vörösbor
- 1/2 leveskocka 2 dl vízzel elkészítve
- 70 dkg krumpli tisztítva
- 3 db tojás
- 2 kanál tejföl
- 5 dkg+5 dkg kemény sajt (parmezán)
- 1-2 kanál zsiradék
- só 1 dkg
- bors teáskanálnyi
- kakukkfű nagy csipetnyi
- rozmaring legalább ugyanennyi
Húsos pite elkészítése:
A hagymákat lereszeljük, kakukkfüvet, rozmaringot apróra vágjuk. Krumplit megtisztítjuk, és megfőzzük.
Az olajon egy serpenyőben fehérre pirítjuk a húst, aztán beledobjuk az áttört fokhagymát, lereszelt vöröshagymát és répát, majd sózzuk-borsozzuk.
Beledobjuk a sűrített paradicsomot, átkeverjük. Jöhet a bor, és a fűszerek. Addig rotyogtatjuk, míg sűrűre fő.
Ekkor megy rá a fél leveskockából és 2 dl vízből készült lé. Addig főzzük, míg nagyjából elfő a leve.
Előveszünk egy kis tepsit, vagy tűzálló tálat, beletöltjük a ragut, majd egy másik tálban a megfőtt krumplit összetörjük a tejföllel, sajttal, tojással, sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.
Ezt a masszát a ragú tetején eloszlatjuk. Tetejét megszórjuk sajttal.
Előmelegített sütőben 200 fokos sütőben sütjük meg, nagyjából 15-20 perc alatt el is készült.