Az indiáner fánk még a dédik idejéből maradt ránk. Ebből kifolyólag kicsit időigényes, viszont kifejezetten mutatós, és rendkívül finom.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 7 evőkanál liszt
- 0,5 dl víz
- 1/2 liter tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 1 vaníliás cukor
- tetejére csokoládé
- 1 kanál olaj
Indiáner fánk elkészítése:
Hasonlít a tészta a piskótához, de mégis kicsit más.
A tojásokat ketté választjuk, majd a sárgáját egy kis liszttel, és a fél deci vízzel jó simára kikeverjük.
Ezután a tojások fehérjét kemény habbá verjük, adagonként hozzáadva a cukrot, majd a tojások sárgáját keverjük hozzá, és a lisztet, ami még a tésztához való.
Nyomózsákból, vagy zacskóból nagyjából 4-5 centis gömböc kis halmokat nyomunk lisztezett sütőlemezre, vagy lapos szélű tepsire. De lehet hozzá kapni hozzá való sütőlapot is. Ez esetben úgy készítsük, hogy a mélyedést ne töltse ki teljesen a massza, mert nőni fog.
Viszonylag alacsony hőfokon – 120-130 fokon, időnként nyissuk meg a sütőajtót, lényegében szárítjuk, úgy lesz jó. Ha már tartása van, akkor elkészült.
Ha a sütőlemezből kivarázsoltuk, akkor keresztbe elvágjuk, belsejéből kikaparjuk a tésztát, hogy legyen egy hely a tölteléknek.
A lehűtött tejszínből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, s ezzel töltjük meg a fánkokat. Tetejére rakjuk a tészta tetejét, melyet aztán kakaómázzal, vagy mikróban olvasztott csokoládéval bevonunk. Ez esetben a csokoládéhoz adjunk egy kanál olajat is, keverjük ki alaposan – így szép fényes lesz a bevonat.