A húsvéti sós kalácsot sonkához fogyasztjuk, épp ezért ízesítése eltér a megszokottól, alapíze – nevéhez hűen – inkább sós.
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 1/2 liter langyos tej
- 1 evőkanál só
- 1 nagy evőkanál zsír
- 6-8 dkg vaj, vagy sütőmargarin
- kenéshez 1 egész tojás
Húsvéti sós kalács elkészítése:
Az élesztőt egy kis langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk a kanálnyi cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és annyi tejjel dagasztjuk be, hogy jól dolgozható tésztát kapjunk.
Alaposan átdagasztjuk addig, míg el nem válik a dagasztótáltól, és hólyagosodik.
Ekkor a vajat is beledagasztjuk, ha jól végeztük munkánkat, akkor szép, fényesen matt, sima tésztát kapunk.
Letakarva lerakjuk pihenni, hogy duplájára keljen.
Ha már jó, akkor lisztezett deszkán egy-két kalácsnak megfonjuk.
Annyi darabra vágjuk, ahány szálas fonatot akarunk – és tudunk – készíteni. Semmi gond, ha csak a hármas megy, nem az a lényege az egésznek.
A tésztát fonás előtt feltétlen sodorjuk kicsit meg, mert úgy lesz szép. És a fonat végeit majd csípjük össze.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk kis távolságra, hisz meg fog kelni.
Tetejét megkenjük felvert tojással, majd még pihentetjük letakarva félórát.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük meg jó félóra alatt, szép pirosra.
Hidegen szeleteljük.