Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Édes süteményekhúsvétNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Húsvéti foszlós fonott kalács

Zamat Zamat 2025.04.13.
kalács

A húsvéti fonott foszlós kalács annyiban más, mint amit máskor készíthetünk, hogy elvárható tőle: sósként, és édesként is ehessük.
Hisz sokan a húsvéti sonkát is ezzel fogyasztják.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj, vagy olaj
  • 2-2,5 dl langyos tej
  • 2 tojás a kenéshez + parányi tej

Húsvéti fonott foszlós kalács elkészítése:

A hozzávalóink mind konyhamelegek, kivétel a vaj, mert azt felolvasztjuk – de nem lehet forró.
Ha több kalácsot sütünk, felszorozzuk az adagot. Ez az adag egy – nagyjából 60 dekás kalácsra elég.
Kicsit több sót adagolva készíthetünk belőle sós kalácsot, több cukorral pedig édes lesz belőle.
Ez a recept semleges, sonkához is, és csak kedvtelésből is fogyasztható. Utóbbi esetben akár mazsolát is adagolhatunk bele egy marékkal.
Most jöjjön az elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk.
Az élesztőt kis langyos tejben felfuttatjuk.
A tésztához adjuk a cukrot, sót, majd mehet bele a maradék tej,- kivétel a vaj – s alaposan kidagasztjuk.
A tészta akkor lesz jó, ha már szép hólyagokat vet, az edény faláról leválik, és a kezünk sem tésztás már.

Most jön a langyos vaj, jól beledolgozzuk, ettől nagyon szép sima tésztánk lesz, és selymesen fényes.
És persze ez az az összetevő, amitől – részint – foszlós lesz a kalács.

Ekkor a tészta tetejét lisztezzük, letakarjuk az edényt, és langyos helyen rendesen megkelesztjük.

Ha megkelt duplájára, akkor három, vagy négyfelé osztjuk attól függően, hány ágból akarjuk fonni a kalácsot.
Lisztezett deszkán dolgozunk.
A tésztadarabokat ágakra sodorjuk, majd elkezdjük a fonást, de fonás közben meg-megcsavarjuk a tészta ágakat.

Akkor lesz szép magas a kalácsunk, ha sütőformában sütjük, erre a legalkalmasabb a kenyérsütő (veknisütő) forma.

Lerakjuk kelni kb. 20 percre, előtte lekenjük tojással.
Közben előmelegítjük a sütőt, ennyi idő elég is lesz rá.
180 fokos sütőben készítjük el, előtte még egyszer lekenhetjük, és kb. háromnegyed óra alatt szép pirosra sütjük.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékkalácsokkelt tésztákretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

hájas tészta
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptek

Hájas tészta alaprecept

Zamat Zamat 2024.10.03.
szilvás süti
Édes süteményekSütemények

Karamellás szilvás fordított

Zamat Zamat 2025.03.24.
habcsók torta
karácsonyiRetro receptekSütemények

Fantasztikus habcsók torta

Zamat Zamat 2024.12.14.
gesztenyés kifli
karácsonyiRetro receptekSütemények

Vendégváró gesztenyés kifli

Zamat Zamat 2024.12.14.
gyökérkenyér
Olcsó ételekSós süteményekSütemények

Gyökérkenyér recept

Zamat Zamat 2024.11.10.
rongyos lángos
LángosokRetro receptek

Rongyos lángos

Zamat Zamat 2024.08.02.
ördögpirula
Sütemények

Ördögpirula recept

Zamat Zamat 2024.08.21.
derelye
FőételekNagyi receptjeiRetro receptekSütés nélküli desszertek

Túrós derelye házilag

Zamat Zamat 2025.01.24.
képviselőfánk
karácsonyiRetro receptekSós süteményekSütemények

Képviselőfánk sajtkrémesen, vagy ahogy szeretnénk

Zamat Zamat 2024.12.08.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up