A húsvéti fonott foszlós kalács annyiban más, mint amit máskor készíthetünk, hogy elvárható tőle: sósként, és édesként is ehessük.
Hisz sokan a húsvéti sonkát is ezzel fogyasztják.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 2-3 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj, vagy olaj
- 2-2,5 dl langyos tej
- 2 tojás a kenéshez + parányi tej
Húsvéti fonott foszlós kalács elkészítése:
A hozzávalóink mind konyhamelegek, kivétel a vaj, mert azt felolvasztjuk – de nem lehet forró.
Ha több kalácsot sütünk, felszorozzuk az adagot. Ez az adag egy – nagyjából 60 dekás kalácsra elég.
Kicsit több sót adagolva készíthetünk belőle sós kalácsot, több cukorral pedig édes lesz belőle.
Ez a recept semleges, sonkához is, és csak kedvtelésből is fogyasztható. Utóbbi esetben akár mazsolát is adagolhatunk bele egy marékkal.
Most jöjjön az elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk.
Az élesztőt kis langyos tejben felfuttatjuk.
A tésztához adjuk a cukrot, sót, majd mehet bele a maradék tej,- kivétel a vaj – s alaposan kidagasztjuk.
A tészta akkor lesz jó, ha már szép hólyagokat vet, az edény faláról leválik, és a kezünk sem tésztás már.
Most jön a langyos vaj, jól beledolgozzuk, ettől nagyon szép sima tésztánk lesz, és selymesen fényes.
És persze ez az az összetevő, amitől – részint – foszlós lesz a kalács.
Ekkor a tészta tetejét lisztezzük, letakarjuk az edényt, és langyos helyen rendesen megkelesztjük.
Ha megkelt duplájára, akkor három, vagy négyfelé osztjuk attól függően, hány ágból akarjuk fonni a kalácsot.
Lisztezett deszkán dolgozunk.
A tésztadarabokat ágakra sodorjuk, majd elkezdjük a fonást, de fonás közben meg-megcsavarjuk a tészta ágakat.
Akkor lesz szép magas a kalácsunk, ha sütőformában sütjük, erre a legalkalmasabb a kenyérsütő (veknisütő) forma.
Lerakjuk kelni kb. 20 percre, előtte lekenjük tojással.
Közben előmelegítjük a sütőt, ennyi idő elég is lesz rá.
180 fokos sütőben készítjük el, előtte még egyszer lekenhetjük, és kb. háromnegyed óra alatt szép pirosra sütjük.