A sós, húsos lepény nagyon laktató finomság, ebédre második fogásnak, akár vacsorára tökéletes. Tésztája alap, töltelékét mi határozzuk meg.
Hozzávalók:
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 3-4 evőkanál tejföl
- 4 bögre liszt
- 1 lapos evőkanál só
- 2 tojás
Töltelékhez:
- 1/2 kg húsos szalonna helyette sonka, vagy más felvágott is használható
- 1 dl tejszín
- 5 tojás
- 30 dkg sajt reszelve
- 2 teáskanál só
- 1 kis fej vöröshagyma
- bors ízlés szerint
- tojás a kenéshez
Húsos lepény bögrésen elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőbe rakjuk.
Félóra múlva lisztezett deszkán kinyújtjuk a fele tésztát közepes tepsi méretűre, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megszurkáljuk, és előmelegített sütőben negyedóra alatt kicsit megsütjük 180 fokon.
Közben a szalonnát felkockázzuk, (sonkánál, felvágottnál csak a tészta töltelékébe simítjuk) a hagymát aprókockára vágjuk. Megpirítjuk.
A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, felkockázzuk, a tejszínhez adjuk, majd belekeverjük a lereszelt sajtot is, fűszerezzük ízlés szerint.
A tésztára rászórjuk a szalonnás hagymát, vagy ekkor rakjuk rá a felvágottat a pirított hagymával.
Ráöntjük a tejszínes tojást, rá pedig a hagymás szalonna másik felét. Letakarjuk a tészta másik felével. Lekenjük tojással, s megsütjük kb. 20 perc alatt.