A hólabda kozáksapka egy közismert sütemény – rendkívül mutatós, és legalább annyira finom is. Készíthető kókuszosan, de akár dióval, mogyorósan is.
Hozzávalók:
- 12 db tojás
- 30 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 1 sütőpor
- 0,7 dl langyos tej
- 3 evőkanál kakaópor
Krémhez:
- 6 dl tej
- 30 dkg vaj
- 12 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
- 15 dkg csokoládé – lehetőleg ét-
- 1 evőkanál étolaj
Forgatáshoz:
- 1/4 kg kókuszreszelék
Hólabda-kozáksapka elkészítése:
A tojásokat fehérjére, sárgájára választjuk.
A sárgáját a fele cukorral nagyon habosra keverjük.
A fehérjéket parányi sóval és a másik fele cukorral kemény habbá verjük.
A cukros tojás sárgájába beleszitáljuk a sütőporos-kakaós lisztet, majd hozzákeverjük a tejet is. Sima masszát kapunk.
A keményre felvert tojáshabot lazán belekeverjük, majd sütőpapírral bélelt nagy tepsibe borítjuk, elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben – nagyjából félóra alatt – megsütjük.
Közben ne nyitogassuk, legfeljebb az utolsó 10 percben nézzünk rá.
Kivesszük, sütőpapírt leszedjük róla, és hagyjuk hűlni.
Közben elkészíthetjük a krémet.
A lisztből és a tejből sűrű masszát főzünk, majd várunk, hogy kihűljön. A vajat, a cukrot és a vaníliát nagyon habosra kikeverjük, majd hozzákeverjük a már kihűlt masszát.
Mehet a hűtőbe.
A piskótából jó közepes pogácsaszaggatóval szaggatunk formákat, ez lesz a kozáksapka alapja. Ezeket késsel félmagasságnál elszeljük.
Az egyik lapot krémmel megkenjük, rárakjuk a másikat, körben is átkenjük krémmel vékonyan, majd a kókuszreszelékben megforgatjuk, hogy mindenhová jusson.
Szépen egymás mellé állítjuk őket.
A csokit felolvasztjuk, egy kanál olajat adunk hozzá, hogy szép fényes legyen, a tészták tetejét átkenjük vele.
Ezután a süteményt hideg – nem fagyos – helyen tartjuk.