A hókifli tökéletes vendégváró, és szinte kötelező része az ünnepi asztaloknak, hisz falatnyi ízkavalkád az egész.
Ráadásul rendkívül sokáig eltartható – így jó előre elkészíthető.
De az is igaz: elkészítéséhez türelem kell.
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 25 dkg margarin, vagy 18 dkg zsír
- jó fél kispohár tejföl
- 1 kanálnyi porcukor
- csipet só
- 2 dkg élesztő
- pici tej
- szükségünk lesz még porcukorra a forgatáshoz
Töltelékhez
- lényegében bármi, amit szeretnénk – egy fontos: ne eresszen levet. Ha mákkal, dióval töltjük, ugyanúgy felfőzzük a tölteléket, mint a bejglinél.
Hókifli elkészítése:
Az élesztőt pici tejben kikavarjuk.
A lisztbe belemorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd az élesztőt is.
A tejföllel összeállítjuk – ha nagyon nem akar egybeállni, akkor parányi tejet adunk hozzá még.
A sima tésztát 8 egyenlő részre vágjuk, s mindegyikből cipót készítünk.
A cipókat aztán egyenként nagyjából tányér méretűre nyújtjuk úgy, hogy a tészta vastagsága 2 mm körül legyen.
Ezt a kör alakú tésztát aztán 8 egyenlő részre vágjuk, akárcsak a tortát. Először felezzük, majd negyedeljük, végén átlósan nyolcadoljuk őket.
A szélesebb rész vége fele ráhalmozzuk a tölteléket, és a hegyétől kezdve föltekerjük. Kicsit meghajlítjuk, hogy kifli alakú legyen, és mehet a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Ne rakjuk túl szorosan őket, hisz az élesztőtől kelni fog.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kifliket ebben sütjük ki. Oda kell figyelni, mert nem szabad megbarnulni, néhány perc alatt elkészül.
Még melegen porcukorba forgatjuk. Nagyon hosszú ideig – hetekig – eltartható.