Hogy süssünk tökéletes gesztenyét? Legfontosabb, hogy maga a gesztenye legyen tökéletesen egészséges. Szép, nagyjából azonos, sötét színű, egészséges szemek legyenek, és véletlenül sem férgesek.
Ezt a legkönnyebben úgy ellenőrizheted, hogy sütés előtt néhány órával vízbe rakod az egészet.
Egyrészt erre szükség van a sütéshez, másrészt pedig ha valamelyik férges – akár a szárazbabnál is – feljön a tetejére.
Azt egyszerűen kidobod.
Ha 2-3 órája már ázott a gesztenye, akkor kiveszed a vízből, nagyjából leszárítgatod, aztán a tetején legalább egy vágást ejtsél, ha keresztet vágsz, még jobb.
Magasabb falu tepsibe rakjad, fedd le alufóliával, majd rakd be 200 fokra előmelegített sütőbe.
20-25 percig süsd így, majd ha letelt az idő, akkor még kb. 10 percet már fólia nélkül hagyjuk puhulni.
Ha letelt az idő, akkor kiborítjuk konyharuhára, és jól le is takarjuk vele, hogy a gőz dolgozzon a szemeknél.
Nem kell megvárni, hogy meghűljön, elég ha annyira már épp dolgozni tudunk vele. Még jó melegen leszedegetjük a héját, és lehetőleg fogyasszuk is el, mert ekkor a legfinomabb.
Természetesen további feldolgozásnál már lényegtelen, hidegen is jó lesz.