A Hófehérke omlós krémes az a fajta sütemény, amiből sohasem elég. Krémjét pedig kedvünk szerint variálhatjuk.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- 1/2 csomag szalakáli
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 púpos evőkanál tejföl
- 1 csipet só
Krémhez:
- 5 dl tej
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 vaníliás cukor
Hófehérke omlós krémes elkészítése:
A lisztet leszitáljuk a porcukorral.
A szalakálit egy parányi tejjel összekeverjük, hozzáadjuk a zsiradékkal összekevert lisztes keverékhez, majd mehet bele a tojás, és a tejföl, jól formálható tésztát kapunk.
Lerakjuk pihenni, majd lisztezett deszkán 3 egyenlő részre osztjuk.
Közepes tepsi hátulján fogjuk sütni, mindhárom tésztát 20×30-as téglalappá nyújtjuk egy sütőpapíron, s azzal emeljük át a tepsi hátuljára.
Előmelegített sütőben maximum 10 perc alatt, 180 fokon szép, világosra sütjük. Amint barnulna a széle, már ki kell venni.
Lerakjuk, s megvárjuk míg kihűl.
Elkészítjük a krémet.
A liszthez egy kis tejet adunk, simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is, és besűrítjük, aztán lerakjuk hűlni.
A vajat jó habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, majd apránként hozzáadjuk a lisztes krémet is, és nagyon alaposan kikeverjük, habosítjuk.
A már kihűlt lapokat a kihűlt krémmel töltjük meg, majd néhány órára hidegre rakjuk, ezalatt a lapok megpuhulnak.
Tetejét szórhatjuk porcukorral.
A krém vanília helyett egy citrom levével, és a citrom héjával is elkészíthető, úgy nem vaníliás, hanem citromos lesz.