A herőke, párnácska talán a forgácsfánkhoz hasonlít a legjobban, fogyaszthatjuk édesen, de akár magában is, ahogy szeretnénk.
Hozzávalók:
- 5 egész tojás
- 4 dl tejföl
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál kristálycukor
- 60 dkg liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- zsiradék a sütéshez
- 1 vaníliás cukor
- porcukor
Herőke – párnácska elkészítése:
A tejfölhöz hozzákavarjuk a tojások sárgáját, aztán a kristálycukrot is, hozzáadjuk a sót, a sütőport, majd a lisztet, és jó alaposan bedagasztjuk.
Nyugodtan dagaszthatjuk fakanállal is, akkor még levegősebb lesz.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, megkenjük zsiradékkal, feltekerjük úgy, mintha bejglit készítenénk, lelapítjuk a tetejét, és összehajtjuk, kicsit lenyomjuk, majd lerakjuk pihenni.
Félóra múlva lisztezett deszkán ismét kinyújtjuk, megkenjük, feltekerjük, összehajtjuk, és félórát pihentetjük.
Lisztezett deszkán nyújtjuk, nagyjából 5-6 centis négyszögeket vágunk belőle, és forró zsiradékban kisütjük mindkét oldalát
Még forrón porcukrozzuk. (feltéve, ha édesen fogyasztjuk)
Jópofa, párna formájúak lesznek.