A hentes tokány onnan kapta a nevét, hogy csupa olyan finomságból készült, amit a hentesek a legtöbbre tartottak. Pali bácsi a környék hentese volt egykor.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéstarja
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 evőkanál zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 paradicsom, vagy 1-2 kanál sűrített paradicsom
- 5 gerezd fokhagyma
- 1,5 dkg só
- 1 teáskanál bors
- 15 dkg savanyú csemegeuborka
- 2-3 szál petrezselyemzöld
Hentes tokány elkészítése:
A húst felszeleteljük, felcsíkozzuk.
A szalonnával is így járunk el.
A felcsíkozott szalonnát megpirítjuk serpenyőben, egy pici zsírt is adhatunk hozzá, ha fontos.
Mikor már szépen pirul, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd mikor már üvegesre pirult az is, akkor hozzákeverjük az apróra vágott paradicsomot, vagy a paradicsompürét, majd az átnyomott fokhagymát is.
Átkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet fedő alatt puhára sütjük, pároljuk.
Ha szükséges, akkor pici vizet öntünk hozzá, de csak akkor, ha fontos.
Mikor kész, akkor belekeverjük a hosszára csíkozott uborkát is, majd az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd átkavarjuk, és néhány percig még együtt sütjük-pároljuk.