A házi sós perec kiváló ropogtatni való. Tetején lévő sós bevonat igazi élmény, olyan, mintha a régi perecárus finomságát falatoznánk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 3 dl tej langyosan
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál só
- 6 dkg zsír
- tojás a kenéshez
Sós öntet:
- 5 dkg liszt
- 1 dkg só
- pici víz, hogy tejszínesen folyós legyen
Házi sós perec elkészítése:
Az élesztőt pici tejjel, kis cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a futtatott élesztőt, és a tejjel bedagasztjuk.
Letesszük félórára pihenni, majd lisztezett deszkán 8 darabra vágjuk, a darabokat vékony rúddá sodorjuk, és pereceket formálunk belőle.
Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe rakjuk őket, vagy sütőlapra, megkenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben negyedórát sütjük.
Ekkor kihúzzuk, meglocsoljuk a sós-lisztes masszával. Akár kiskanállal visszük rá, akár villával.
Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg szép, piros pereceink lesznek.