A hartyáni krémes azok kedvence lehet, akik nem akar sokat sütögetni, viszonylag könnyen összedobható süteményre vágyik.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 16 evőkanál liszt
- 5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál kakaó
- 8 dkg vaj, vagy margarin
- egy teáskanál sütőpor, vagy szódabikarbóna
Krémhez:
- 1 l tej
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dkg vaj, vagy margarin
- 10 evőkanál porcukor
- 20 db babapiskóta – 1 csomag
- 1 vizespohár feketekávé
- 1-2 evőkanál rum, vagy rumaroma
Hartyáni krémes elkészítése:
Először elkészítjük a sült tésztát.
A vajat, a mézet, a kakaós, tojásokat és a cukrot egy tálban, gőz fölött felmelegítjük. Addig kell melegíteni, míg a cukor el nem olvad. Letesszük hűlni.
Ha már kihűlt, akkor hozzáadjuk a sütőporral, vagy szódabikarbónával összekevert és átszitált lisztet, összegyúrjuk, két részre osztjuk.
Téglalap formájú, gáztepsi nagyságú lapokat nyújtunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt kisütjük őket. Kihűlés után húzzuk le a sütőpapírt róla.
Elkészítjük a krémet is.
Megfőzzük a pudingot a maradék tejjel. Ezután a krémet letesszük hűlni.
Míg hűl, addig a porcukrot a habbal nagyon habosra keverjük, majd mikor már a krém kihűlt, erőteljesen belekeverjük.
Egy lapot tálcára rakunk, majd a krém felét elsimítjuk rajta.
Erre kifőtt kávéba mártott babapiskótákat rakunk egyenletesen egymás mellé, hogy mindenhol legyen.
Másik fele krémet erre rásimítjuk, majd a második tésztalapot rárakjuk, parányit megnyomjuk, hogy egyenlősödjön.
Pár órára hidegre rakjuk, tetejét porcukorral leszórhatjuk.