A harcsapaprikás túrós csuszával igazi ünnepi finomság, nemcsak ára miatt, rendkívül ízletes fogás, mellette viszonylag könnyed.
Hozzávalók:
- 40 dkg csuszatészta
- 4 dl tejföl
- 1/2 kg túró
- 20 dkg szalonna
- 1 kg harcsa, vagy afrikai harcsa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- néhány gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 2 dg zöldpaprika
- 1 kis fej csípőspaprika
- 2-3 evőkanál zsír
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanálnyi őrölt kömény
- 1/2 teáskanálnyi őrölt bors
- só 1 lapos evőkanálnyi
Harcsapaprikás túrós csuszával elkészítése:
Kifőzzük a tésztát forró, sós vízben, utána leszűrjük.
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, ha már jó, akkor hozzáadjuk a tejfölt, átkavarjuk, az egészet a kifőtt tésztára öntjük, és a túróval együtt lazán átkavarjuk. Ekkor sózzuk, ha még szükséges.
A harcsát előkészítjük, ha benne van a gerinc rész, akkor eltávolítjuk, utána kockázzuk.
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összetörjük, a paprikát, paradicsomot is kockázzuk, majd forró zsiradékon megpirítjuk őket, a hagymát üvegesre pároljuk. Utána minden mást hozzáadunk. Ha már átpirult minden, akkor lehúzzuk minden fűszert hozzáadunk, átkavarjuk, mehet bele a zöldpaprika, paradicsom is, ezzel is pároljuk.
Ezután hozzáadunk egy pohárnyi vizet, ekkor megy bele a bors, egy kis só, majd belekeverjük a harcsakockákat, ezután lazán átkavarjuk, és kb. 10 percig főzzük közepes lángon – fedő nélkül.
Ha elkészült, akkor a csuszára szedve tálaljuk.