A hamis hájas ízében hozza a megszokottakat, viszont kevesebb munkát igényel, így könnyebben elkészíthető átlag hétvégéken.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 45 dkg zsír
- 1 kiskanál só
- 4,5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 2 csipet cukor
- porcukor, vaníliás cukor a szóráshoz
- kemény lekvár a töltéshez
Hamis hájas elkészítése:
Első lépésként felfuttatjuk az élesztőt egy kis tejben, hozzáadjuk a cukrot, megkeverjük.
A lisztet a sütőporral és a sóval egy tálba szitáljuk, majd belemorzsoljuk a zsír harmadát. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a többi tejjel is összegyúrjuk.
Kidolgozzuk annyira, mintha kelt tésztát készítenénk, ekkor már leválik a dagasztó edény faláról.
Három részre szakítjuk, majd átgyúrjuk őket, utána pedig hengereket sodrunk belőle.
Sorban kinyújtjuk őket nagyjából 5 mm vastagra kinyújtjuk, a maradék zsírt egy marék liszttel kikeverjük, és annak harmadával átkenjük a tésztát, majd felsodorjuk, tetejét lenyomjuk.
Másik tésztát is ugyanígy elkészítjük.
Kinyújtjuk a tésztákat fél centisre, majd téglalapokat vágunk belőle forró késsel, lekvárt ültetünk a közepébe, összehajtjuk, forró, 200 fokra előmelegített sütőben kisütjük szép pirosra őket.
Ha kész, még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.