A hajdúsági fonatos zsiradékban sült tésztaféle, alapanyaga a fánkhoz hasonlít. Vagy magában, vagy lekvárt mártogatva vele fogyasztották.
Hozzávalók:
- 2,5 dkg élesztő
- 3-4 evőkanál kristálycukor
- egy pohár tej az élesztő futtatásához
- 70 dkg liszt
- csipetnyi só
- 7 dkg vaj
- zsiradék a sütéshez
- 1 kupaknyi rum (nem szívja magába a zsiradékot)
Hajdúsági fonatos elkészítése:
Egy pohárnyi langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kis cukrot, elkeverjük, és hagyjuk felfutni.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, kicsit elkavarjuk, majd fokozatosan beleöntjük a langyos tejet, az élesztőt és dagasztjuk. Ha ragad, akkor pici lisztet adunk hozzá, ha túl ruganyos, akkor kis tejet.
Alaposan kidagasztjuk, hogy hólyagosodjon.
Ekkor hozzáadjuk a rumot, és a vajat, és jó alaposan átdagasztjuk vele. Szép, sima, matt tésztánk lesz, ami hólyagosodik, és válik lefele az edény faláról.
Lerakjuk pihenni konyhamelegen, letakarva, hogy duplájára keljen.
Ha már jó, akkor lisztezett deszkán dolgozunk tovább vele.
Vastagabb szeleteket vágunk a tésztából, és ujjnyi vastagra sodorjuk a lisztezett deszkán. Ezt aztán nagyjából 20 centis rudakra feldaraboljuk, felénél összehajtjuk, és egymásba fonjuk, sodorjuk. Végén picit összenyomjuk, majd lerakjuk pihenni legalább negyedórára.
Zsiradékot forrósítunk bőven, hogy lebeghessen benne sütés közben, és néhány darabonként kisütjük szép aranybarnára.
Langyosan megszórjuk porcukorral, vagy vaníliás cukorral.