Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptek

Hajdúsági fonatos

Zamat Zamat 2024.10.05.
fonatos

A hajdúsági fonatos zsiradékban sült tésztaféle, alapanyaga a fánkhoz hasonlít. Vagy magában, vagy lekvárt mártogatva vele fogyasztották.

Hozzávalók:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 3-4 evőkanál kristálycukor
  • egy pohár tej az élesztő futtatásához
  • 70 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 7 dkg vaj
  • zsiradék a sütéshez
  • 1 kupaknyi rum (nem szívja magába a zsiradékot)

Hajdúsági fonatos elkészítése:

Egy pohárnyi langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kis cukrot, elkeverjük, és hagyjuk felfutni.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, kicsit elkavarjuk, majd fokozatosan beleöntjük a langyos tejet, az élesztőt és dagasztjuk. Ha ragad, akkor pici lisztet adunk hozzá, ha túl ruganyos, akkor kis tejet.
Alaposan kidagasztjuk, hogy hólyagosodjon.
Ekkor hozzáadjuk a rumot, és a vajat, és jó alaposan átdagasztjuk vele. Szép, sima, matt tésztánk lesz, ami hólyagosodik, és válik lefele az edény faláról.

Lerakjuk pihenni konyhamelegen, letakarva, hogy duplájára keljen.

Ha már jó, akkor lisztezett deszkán dolgozunk tovább vele.

Vastagabb szeleteket vágunk a tésztából, és ujjnyi vastagra sodorjuk a lisztezett deszkán. Ezt aztán nagyjából 20 centis rudakra feldaraboljuk, felénél összehajtjuk, és egymásba fonjuk, sodorjuk. Végén picit összenyomjuk, majd lerakjuk pihenni legalább negyedórára.

Zsiradékot forrósítunk bőven, hogy lebeghessen benne sütés közben, és néhány darabonként kisütjük szép aranybarnára.

Langyosan megszórjuk porcukorral, vagy vaníliás cukorral.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékkelt tésztákretro receptekzsiradékban sültek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

főtt tojás
Nagyi receptjeiRetro receptek

Hogy lesz lágy a tojás, mennyit főzzük, ha keményre van szükség?

Zamat Zamat 2025.03.05.
gesztenye alagút
karácsonyiRetro receptekSütemények

Habos-krémes gesztenye alagút

Zamat Zamat 2024.12.14.
csirkepörkölt
HúsételekRetro receptek

Hagyományos csirkepörkölt recept

Zamat Zamat 2024.10.17.
Túró torta
Édes süteményekSütemények

Túró Rudi torta – túróimádóknak

Zamat Zamat 2025.01.23.
piskóta
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptek

Piskóta sütés Nagyi módra

Zamat Zamat 2024.10.12.
harcsapaprikás
FőételekHúsételekRetro receptek

Harcsapaprikás túrós csuszával

Zamat Zamat 2025.01.20.
krémmel töltött palacsinta
Édes sütemények

Nagyi krémes palacsintája

Zamat Zamat 2024.08.02.
csokis szelet
DesszertekÉdes süteményekSütés nélküli desszertek

Almaszalámi – különleges nassolni való

Zamat Zamat 2025.03.08.
lencse
FőételekFőzelékhúspótlóNagyi receptjeiOlcsó ételek

Lencsepörkölt – húspótlónak tökéletes

Zamat Zamat 2025.03.06.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up