A hajdúsági hajtogatott töpörtyűs pogácsa rendkívül tartalmas, s legalább annyira ízletes is. Egy teával felséges uzsonna, vagy vacsora lehet.
Hozzávalók:
- 0,5 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1-2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
- 60 dkg liszt
- 20 dkg margarin, vagy vaj, vagy 15 dkg zsír
- 4 evőkanál fehérbor
- 2 dl tejföl
- 40 dkg ledarált tepertő
- 1db tojás
Hajtogatott töpörtyűs pogácsa elkészítése:
Az élesztőt egy pici liszttel és cukorral langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, a zsiradékot, és elmorzsoljuk.
Ezután mehet bele az élesztő, tejföl és a bor, s jó alaposan kidolgozzuk.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd a darált, pépes tepertőt szépen rákenjük, s felsodorjuk, mintha bejglit készítenénk.
Egy kicsit hagyjuk pihenni, majd szintén lisztezett deszkán lenyomkodjuk a tésztát, akár a sodrófa segítségével.
Utána kinyújtjuk ismét,majd hajtogatjuk mint a leveles tésztát.
Ezután letakarva félórát pihentetjük.
Még legalább kétszer nyújtsuk, hajtogassuk, pihentessük.
Utána lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel beirdaljuk, majd pogácsaszaggatóval szaggatjuk.
A sütőt előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral béleljük.
A pogácsákat a tepsibe rakjuk, és lekenjük felvert tojásal.
Félórát sütés előtt pihentetjük, majd 200 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük.