A hajtogatott tepertős kocka pogácsa egy régi elkészítési mód. Volt egykor direkt hozzá készült vágó szerkezet is, mára már felejtődött.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 50 dkg darált tepertő
- 5 dkg élesztő
- 1 kis kanál cukor
- 1/2 liter langyos tej
- 1 csapott evőkanál só (minimum)
- 1-2 tojás sárgája
- 10 dkg zsír, vagy 14 dkg margarin
- 1 teáskanál őrölt bors
- kenéshez 1 tojás
Hajtogatott leveles tepertős kocka pogácsa elkészítése:
A liszttel elmorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a tojás sárgáját, no meg a sót is.
Fél pohár tejben, a cukorral elkeverjük az élesztőt, felfuttatjuk.
Utána a hozzávalókkal összekeverjük a felfuttatott élesztőt, és a tejet. Jó alaposan átdolgozzuk, dagasztjuk.
Letakarva pihentetjük, kelesztjük.
Utána lisztezett deszkán ujjnyi magasra nyújtjuk, elkenjük rajta a darált tepertőt, most megszórjuk borssal, parányi sóval is.
Ezután felsodorjuk.
Mindkét oldalát középre hajtjuk, kicsit lenyomjuk, majd jó félórát pihentetjük.
Ismét lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd felsodorjuk, ekkor már nincs tepertő amit belekennénk.
Felsodorjuk, majd ismét behajtjuk a széleket, hogy középen találkozzanak.
Ezt pihentetés után megismételjük kétszer.
Pihenés után lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Ezután kb. 5 x 5-ös kockákra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük.
Nem szorítjuk egymás mellé, lazán rakjuk le, sütés előtt pedig lekenjük felvert tojás sárgával.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük meg, kb. félóra alatt elkészül.