A kukó leves egy régi ünnepi fogás, a hajdúságban gyakran készítették, főleg disznóvágások környékén, hisz belszerv kell hozzá. Bár első olvasatra furának hangzik, kifejezetten finom, üdítő fogyasztása.
Hozzávalók:
- 10-15 két végén kilyukasztott, kimosott, szárított tojáshéj
- 1 dkg tüdő, nyelv, szív vegyesen
- 25 dkg rizs
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 dkg só
- 1-2 teáskanál őrölt bors
- 4-5 babérlevél
- 2 evőkanál 10 %-os ecet
- 2 sárgarépa
- 1 petrzselyem gyökér
- 1/2 zellergumó
- 1/2 kisebb karalábé
- néhány szál petrezselyem zöld
- 2,5 dl tejföl
- 2 evőkanál zsiradék
- 3-4 evőkanál liszt
Hajdúsági kukó leves elkészítése:
A tüdőt, nyelvet, szívet megmossuk, majd a babérleveleket mellédobva fűszerezve megfőzzük.
Ha megfőttek, akkor kiszedjük, a főzővizet elrakjuk.
A belsőségeket ledaráljuk.
A rizst félpuhára főzzük,majd a ledarált belsőséggel összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, zsiradékot, apróra vágott petrezselyem zöldet, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük.
Felrakjuk forrni a vizet a leveshez, belerakjuk kedvünkre összevágva a megtisztított zöldségeket, majd mikor már szinte teljesen puhák, beleengedjük óvatosan a megtöltött kukókat is.
(A kukókat tojásból nyerjük, mikor fel akarjuk használni, akkor nem feltörjük, hanem egyik oldalán pici lyukat, másik oldalán pedig kb. 2 x 2 centis lyukat ütünk, ezen keresztül a tojás belseje kifújható. Ezután kimossuk, szárítjuk, így raktározzuk lezárt helyen felhasználásig.)
Megtölteni úgy kell mint a töltött paprikát, legyen egy kis helye a rizs dagadásának is.
A levest nem rántjuk, hanem habarjuk, tejföllel összekeverjük a lisztet, és ehhez sűrítjük a levest. Ízesíthetjük citrommal is, eredetileg ecetet használtak.
Ha megfőttek, akkor a kukókat kiszedjük.
Tisztíthatjuk fogyasztáskor az asztalnál is, de akár előre elvégezheti ezt a műveletet a gazdasszony. Gyerekek kifejezetten élvezik.