A hájas tészta egykor a disznóölések süteménye volt, manapság már bármikor készíthetjük, hisz a hentesnél állandóan kapható háj. Csodálatos ízt kölcsönöz a leveles tésztáknak.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- mokkáskanálnyi só
- 8 dl víz
- 4 db tojás sárgája
- 75 dkg sertésháj
- 4 evőkanál 10 %-os ecet
- 45 dkg liszt
Hájas tészta elkészítése:
Hártyázzuk le a hájat, majd daráljuk le.
Összegyúrjuk az ecettel, majd a 45 dkg liszttel, és szép simára összedolgozzuk. Lerakjuk pihenni.
Most elkészítjük a tésztát.
A lisztet, a sót, tojások sárgáját és a vizet összegyúrjuk jó alaposan, hogy a tészta már hólyagozzon.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk fél centisre.
Ezután a hájas lisztet is kinyújtjuk ugyanolyan vastagra, majd a kinyújtott tésztákat egymásra rakjuk, hajtogatjuk, jó negyedórát pihentetjük hideg helyen.
Ezt a műveletet legalább kétszer-háromszor megismételjük.
Ezt a tésztát rendkívül sokféle módon használhatjuk. Tölthetjük szinte bármilyen töltelékkel, de krémeslapot is csinálhatunk belőle.