Az isler – ischler kedvelt süteményünk, több elkészítési módja ismert, van diós, és sima, van habos, és lekváros, de csak lekváros is ismert.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 6 evőkanál porcukor
- 3 db tojás sárgája
- 6 dkg dió darálva
- 25 dkg kedvenc piros lekvárunk
- 50 dkg tej-, vagy étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Hagyományos isler – ischler elkészítése:
Az átszitált lisztet egy tálban összekeverjük a dióval, parányi sóval, cukorral, belemorzsoljuk a vajat, majd gyorsan összedolgozzuk, majd zacskóban lezárva berakjuk a hűtőbe egy órára.
Lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, és nagyobb fánk szaggatóval kiszúrjuk. A kimaradt tésztát gyorsan összegyúrjuk, majd azt is kiszúrjuk.
Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük meg sütőpapíron 0-15 perc alatt. Fontos, hogy világosak legyenek, mert úgy finom.
Ha már hideg, kettőt összeragasztunk egy evőkanálnyi kikevert lekvárral.
A megtöltött tésztákat is hűtőbe rakjuk.
Elkészítjük a tetejére a csokoládét.
Mikróban, vagy gőz felett felolvasztjuk a csokit, hozzáadunk két evőkanál olajat, ha sűrű még, akkor többet, majd sütőpapíron, vagy rácson a tészták tetejét öntsük le egyesével egy-egy evőkanálnyi csokival, simítsuk is el rajta, ha nem akarja befedni.
Tetejére rakhatunk egy-egy szem diót is.
A tésztákat így, csokival együtt is hűtőbe rakjuk néhány órára.
A lekvár rétegre viszonylag vékony, 2-3 mm-es, cukorral felvert tojáshabot is nyomhatunk.