A hagymalekvár kiváló kísérője a sajtoknak, húsoknak. Tökéletes része a vendégváró, vagy ünnepi asztalnak.
Hozzávalók:
- 2 kg tisztított hagyma
- 40 dkg cukor
- 3,5 dl almaecet
- 1,5 evőkanál só
- 2-3 teáskanál bors
Hagymalekvár elkészítése:
A megtisztított hagymát lemérjük, majd felkarikázzuk.
Ezután viszonylag kis lángon, fedő alatt nagyjából negyedóra alatt üvegesre pároljuk.
Ahány kiló hagyma, annyiszor 20 dkg cukrot adunk hozzá, s összekeverjük.
Ezután ráöntjük az almaecetet és a fűszereket majd rendesen összekeverjük és legalább félórán keresztül főzzük, sűrítsük be amennyire szeretnénk.
Ugyanúgy rakjuk üvegekbe, mint minden lekvárt, még forrón, lezárjuk kupakkal, fejre állítjuk pár percre, hagyjuk lehűlni, aztán mehet a hűtőbe.
Néhány hétig eltartható.