A habos mákos süti mai napig nagy kedvence a cukrászdákat látogató édesszájúaknak.
A hab viszont sokszor nem olyan állagú, mint kellene lennie.
Ennek oka a jóval kevesebb cukor, mint amit egykor használtak.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- késhegynyi só
- 1 lapos evőkanál sütőpor
- 4 evőkanál porcukor
- 2-3 tojás sárgája
- 5 evőkanál tejföl
- 4-5 evőkanál lekvár – sárgabarack, meggy
Mák töltelékhez:
- 1/2 kg darált mák
- 40 dkg porcukor
- 1/2 liter tej
- 2 citrom héja reszelve
- 3-4 evőkanál búzadara,
- 7 db tojás sárgája
Habhoz:
- 10 db tojás fehérje
- 50 dkg kristálycukor
Habos mákos elkészítése:
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a porcukrot, hozzáadjuk a margarint, és összemorzsoljuk az egészet.
Mehet bele a tojássárga, a tejföl – gyorsan gyúrjuk össze. Ha nem áll össze, akkor tejföllel segítünk.
Nem ragadós tésztát kell kapnunk.
Nagy gáztepsiben dolgozunk. Ha kevesebbet akarunk sütni, akkor dolgozzunk fél mennyiséggel. Úgy közepes gáztepsire lesz szükségünk.
A tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Tetejét lekenjük lekvárral.
Most elkészítjük a mák tölteléket is.
A mákot ledaráljuk, majd egy lábasban a cukorral, tejjel, és a citromok héjával együtt felforraljuk takarékon. Hozzáadjuk a búzadarát, átkeverjük.
Most lehúzzuk, és egyenként hozzákavarjuk a tojások sárgáját.
A mákmasszát rásimítjuk a lekváros tésztára, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. félóra alatt készre sütjük.
Felverjük a tojások fehérjét a kristálycukorral. Nagyon kemény habot verünk, a habverőről nem eshet le, ha felemeljük.
Ha a máknak már tartása van, akkor kihúzzuk a sütőből, és egyenletesen rásimítjuk a tojásfehérje habot, majd nagyjából 1/4 óra alatt, 160 fokon szép rózsaszínre sütjük.
Közben ne nyitogassuk.
Ha kisült, akkor hűtjük, majd hidegen szeletelhetjük forró vizes késsel.