A habos linzer egy mutatós, falatnyi nyalánkság, első ránézésre pusztán lekváros habkoszorúnak tűnik, de van benne csavar.
Hozzávalók:
- 1/4 kg liszt
- 12,5 dkg margarin (fél csomag) vajat is használhatunk
- 3-4 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás sárgája
- 1 evőkanál tejföl
- 1 lapos mokkáskanál sütőpor
- lekvár a töltéshez
Habhoz:
- 4 db tojás a fehérje
- 15 evőkanál cukor
- 1/2 vizes pohár víz
Habos linzer lekvárosan elkészítése:
A tejfölt a tojások sárgájával átkavarjuk, a többi hozzávalót összemorzsoljuk a margarinnal vagy vajjal, majd az egészet összedolgozzuk.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd közepes, nagyjából 6 centis kiszúróval kivágjuk a sütik alapját.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokos, előmelegített sütőben néhány perc alatt készre sütjük.
Elkészítjük a habot is.
A tojások fehérjét a harmad cukorral jó kemény habbá felverjük, majd a maradék cukrot a vízzel felforraljuk addig, míg hólyagosodni nem kezd. Egy hústű végén mártsuk a masszába, és próbáljunk buborékot fújni a hurkos végén. Ha sikerül, akkor jó munkát végeztünk. Nagyon lassan, vékonyan engedjük a felvert habhoz, közben lazán keverve azt. Ha az összest beleengedtük, akkor még 5-10 percig keverjük rendesen mindaddig, míg fényes habot nem kapunk.
Ekkor nyomózsákba rakjuk a habot, és mindegyik kis tésztalapra körben nyomunk belőle egy koszorút.
Ezután tepsibe rakjuk, majd 120 fokon kb. háromnegyed óra alatt megszárítjuk. Akár résnyire nyitva is hagyhatjuk az ajtaját a sütőnek, néhányszor mindenképp nézzünk rá, hogy minden rendben van-e, s ez azért is fontos, mert a gőznek távoznia kell.
Háromnegyed óra után elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és megvárjuk, míg kiszáradnak, meghűlnek. Ekkor a közepét lekvárral megtöltjük.