A gesztenye alagút igazi ünnepi sütemény – piskóta, tejszín, gesztenye – csodálatos egységet alkot.
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 4 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- 1 nagy evőkanál kakaópor
Töltelékhez:
- 30 dkg gesztenyemassza
- 2 ek rum, vagy 1 evőkanál rumaroma
- 3,5 dl habtejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 1 nagy evőkanál zselatin
Alagút tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Gesztenyés alagút elkészítése:
Először elkészítjük a kakaós piskótát – megszokott módon, sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük 180 fokon.
A süteményt őzgerinc formában készítjük majd, hűlés után a tészta széleit levágjuk, és kellő méretűre vágjuk a tésztát. Szükséges tészta az alapra majd a legvégén, és a tészta oldalára. Ezt úgy érhetjük el, hogy az őzgerincformát kibéleljük kakaós piskótával, méretre vágjuk.
Elkészítjük a tölteléket.
A gesztenyemassza feléből őzgerinc forma hosszúságú gesztenye hengert készítünk.
A többi masszát a porcukorral és a rummal, vagy rumaromával jó alaposan kikeverjük. Ha szükséges adunk hozzá egy kis tejszínt is.
A zselatint egy kis vízben feloldjuk, felforraljuk, majd lerakjuk a későbbiekre.
A többi tejszínt jó kemény habbá verjük, majd a tejszínt és a gesztenyés krémet
lazán összekeverjük, majd belekeverjük a zselatint is.
Az őzgerinc formában lévő tésztára kenjük egy részét a krémnek, nagyjából egy centi vastagon álljon rajta. Erre rárakjuk az őzgerinc forma hosszú gesztenyemasszát, majd köré halmozzuk a többi krémet is, lesimítjuk, majd lefedjük kakaós piskótával.
Hűtőbe rakjuk, majd néhány óra múlt kiborítjuk, s csokoládéval – melyet mikróban, vagy gőz fölött felolvasztva összekeverünk egy kis olajjal – bevonjuk.