A habart paszuly rendkívül ízletes, tartalmas levesünk. Készíthetjük füstölt hússal, kolbásszal, de akár natúr is.
Hozzávalók:
- 1/2 kg fejtett bab
- 1/2 kg füstölt kolbász, sonka, tarja
- 1,2 liter tej
- 1 kis pohárnyi tejföl
- 4 evőkanál liszt
- 5 babérlevél
- csapott evőkanál só
- 2 evőkanál 10 százalékos ecet
- 2 liter víz
Habart paszuly elkészítése:
Előző éjszaka a babot beáztatjuk.
Következő nap leszűrjük, egy fazékban felöntjük vízzel, csak annyival hogy biztosan ellepje, majd felrakjuk a tűzhelyre főni
A húst daraboljuk, ha kolbászt rakunk a levesbe karikázhatjuk is, de különlegesebb lesz, ha kb. 6 centis darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a leveshez, ekkor rakjuk bele a sót és a babérlevelet is.
Puhulásig főzzük. Ha már kész, akkor mehet bele az ecet is.
Elkészítjük a habarást, a tejföllel kikeverjük a lisztet, hozzáadjuk a tejet, csomómentesre keverjük, majd behabarjuk a levest vele.
Ekkor már csak egyet forralunk rajta, hogy a tejföl ne csapódjon ki.