A gyümölcsös habos lepény egyszerűsége ellenére rendkívül kellemes harapni való. Bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 6 tojás sárgája
- 3-4 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- parányi só csipetnyi só
- 10 evőkanál étolaj
- 2 vaníliás cukor
- 1-2 citrom reszelt citromhéj
- 6 tojásfehérje
- 1 dkg kedvenc gyümölcs magozva
- 15 dkg tört, vagy darált dió, mogyoró,
- 4 evőkanál cukor
Gyümölcsös habos lepény elkészítése:
A fele tejbe belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk az élesztő, elkezdjük összedolgozni, majd mehet bele fokozatosan a tej is
Letakarva lerakjuk pihenni.
Ha duplájára kelt, akkor beledolgozzuk a tojások sárgáját és az étolajat. Olaj helyett persze használhatunk zsírt is. Ha már szép sima, és már a tojást, és a zsiradékot is beledolgoztuk, akkor letakarjuk, és legalább félórát pihentetjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
A tésztát akkorára nyújtjuk, mint a tepsi, s kibéleljük vele.
Előmelegített sütőben, 180 fokon jó negyedórát sütjük.
Közben felverjük a tojásfehérjét a cukorral, majd a kisült tészta tejtején elsimítjuk, megszórjuk cukrozott dióval, vagy mogyoróval.
Ezután a sütőben nagyjából 10 perc – negyedórát szárítjuk 100 fokon.
Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral, de anélkül is tökéletes.