A gyors, sajtos csavart ropi egyszerűen, gyorsan elkészíthető sós finomság. Tésztaalapját felhasználás előtt hetekkel összedobhatjuk, majd fagyasztás után úgy használjuk, mintha friss lenne. Az adagok nyilván arányosan változtathatók.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 25 dkg kedvenc sajt
- 2 dl tejföl
- 2 db tojás
- kis, lapos evőkanál só
Gyors sajtos csavart elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, rászórjuk a sót, összekeverjük, majd a vajjal is összemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a reszelt sajtot, és a tejfölt is, majd alaposan összegyúrjuk.
Cipót gyúrunk belőle. Ha akarjuk, most fagyasztóba rakhatjuk, de frissen is készíthetjük.
Lisztezett deszkán nagyjából 2 mm vastagra nyújtjuk, majd 1,5-2 cm széles, és kedvünk szerinti hosszú táglalapokat vágunk belőle.
Két végét megfogjuk, egyiket lefele, másikat felfele csavarjuk, ahányszor szeretnénk – lazán.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben sütjük meg nagyjából 10-15 perc alatt – 180 fokon.
A tojásfehérjét pedig akár habcsók készítésére is használhatjuk.