A gyors pogácsa recept rendkívül hasznos akkor, ha nincs időnk sokáig dolgozni a sós süteményen. Hirtelen várható vendég esetében igazi áldás.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin, vagy vaj
- 3 dkg élesztő
- kanálnyi cukor
- 2 dkg só
- 2 kis pohár tejföl
- 2 tojás – elhagyható
Gyors pogácsa elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt.
Beleszórjuk a hozzávalókat, hozzáadjuk a tejtölt, vajat, ha rakunk bele tojást, aztán alaposan kidolgozzuk. Ha összeállt a tészta, akkor lényegében jó is.
Míg előmelegítjük a sütőt, és a tetejére, lekenni való tojást egy kis sóval összekeverjük, addig pihen, de többre nincs szüksége.
Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel kicsit nyújtunk rajta, hogy jó ujjnyi legyen, beirdaljuk, aztán lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük a sós tojással, majd berakjuk a sütőbe mikor bekapcsoltuk. Az előmelegítés során kel annyit, amennyire szüksége van.
180 fokon sütjük, nagyjából félóra alatt készül el. Természetesen bármivel dúsíthatjuk. Túró, sajt, sonka mehet bele, a tetejét ha kedvünk van leszórhatjuk sajttal.