Természetesen a gyökérkenyér normál búzalisztből készül, nevét formájáról kapta. Könnyen megfogható, harapható, de szeletekben is mutatós finomság.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 dkg só
- 2,5 dkg élesztő
- 7-8 dl langyos víz
- 0,5 dl olaj
Gyökérkenyér elkészítése:
A lisztet leszitáljuk, hozzákavarjuk a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a vizet, majd nagyon alaposan összedolgozzuk, lehetőleg egy nagyobb fakanál segítségével.
Lefedjük, berakjuk a hűtőbe, s hagyjuk nyugodtan megkelni. Ez nagyjából 6 óra alatt sikerülni fog. Túl sok időt utána ne hagyjuk a hidegen.
Lisztezett deszkára borítjuk, nem kell csodálkozni, ragadni fog. 3-4 részre osztjuk. Egy résszel dolgozunk előbb, a többit félrerakjuk.
Egy tésztát alaposan lisztezett deszkán kézzel kinyomogatjuk.
Rakhatunk rá szárított paradicsomot, diót, mogyorót, olivát, hagymát, amit csak szeretnénk, de enélkül is tökéletes lesz.
A kilapogatott kenyeret most feltekerjük mint a bejglit, utána pedig egyik kezünkkel a baloldalon megfogjuk, másik kezünkkel pedig tekerünk rajta. Akár két-háromszor is átfordíthatjuk az egyik oldalt. Így kapja meg végleges, egyenetlen, gyökér kinézetét.
Elkészítjük a többi adag tésztát is ugyanígy.
Letakarjuk, s félórán keresztül keleszteni fogjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük, a sütőpapírt feltétlen szórjuk meg liszttel, ugyanis könnyen leragad a tészta még így is.
Forró sütőben, 200-220 fokon sütjük, nagyjából félóra alatt készül el.