A rizskochot szinte mindenki ismeri, a grízkoch nem annyira ismert édesség, pedig semmivel sem múlja alul ismertebb társát.
Sőt – még olcsóbb is. Lágy, finom édesség – ami fogyasztható magában, de egy kis lekvárral az igazi.
Tartalmasabb leves után megfelel második fogásnak is, elkészítési módja pedig lényegében ugyanaz, mint a rizsesé.
Valami miatt vannak, akik ezt a megoldást jobban kedvelik – érdemes kipróbálni. Egy kis vanília sodóval, öntettel igazán különlegessé lehet tenni.
A grízkoch hozzávalói –
- 1 liter tej
- 12 evőkanálnyi búzadara,
- csipetnyi só
- 8 tojás,
- 20 dkg kristálycukor,
- 2-3 vaníliás cukor,
- 1-2 szép citrom reszelt héja
A felfújt elkészítésének módja
Egy tejeslábast vízzel kiöblítünk, aztán az aljába belerakunk vagy fél deci vizet, erre ráöntjük a tejet, hozzáadunk 10 deka cukrot, egy csipetnyi sót.
Amikor már jó meleg, kis híján forr, akkor folytonos kevergetés mellett beleszórjuk a búzadarát, inkább csurgatjuk, és sűrű tejbedarát főzünk belőle. Aztán lerakjuk hűlni.
Elővesszük a tojásokat, előkészítjük, aztán szétválasztjuk őket egyenként. A sárgáját a cukor másik felével, a vaníliákkal alaposan kikeverjük.
De felhabosítani fölösleges. Ezután belekeverjük a meghűlt, de még nem teljesen hideg tejbegrízt, aztán a citromnak a héját is.
Ekkor következik a fehérjék felverése kemény habbá, és lazán, óvatosan beleforgatjuk az egész masszába.
Előveszünk egy nagy mély tepsit, jól kikenjük margarinnal, és nem árt beszórni egy pici zsemlemorzsával is. Ráöntjük a darás masszát, és elsimítjuk.
Előmelegített sütőben 170-180 fokon nagyjából 45 percet sütjük.
Sárgabarack lekvárral fogyasztjuk, vagy pedig kakaóból, cukorból, pici margarinnal és tejjel mártást készítünk. Készíthetünk vanília sodót, de ehetjük magában is.