A grízes pite egy régi tésztaféle, melyet főleg ebédtésztaként készítettek. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, könnyű, és finom.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanálnyi cukor
- 2 dl tej
- 1 egész tojás
- pici só
A töltelékhez –
- 1 liter tej
- 10 dkg búzadara
- 1 vaníliáscukor
- 3 evőkanálnyi cukor
- 3 egész tojás
- 8 dkg vaj, vagy margarin
- 2 dl tejföl
- mazsola, vagy kedvünk szerinti gyümölcs a szóráshoz
- Tetejére porcukor
Grízes pite elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukrozott tejben, majd a liszttel, és a tojással, no meg persze az élesztővel meggyúrjuk a tésztát. Duplájára kelesztjük, aztán kinyújtjuk.
Egy közepes méretű tepsit bélelünk ki vele, amibe előzőleg sütőpapírt helyeztünk.
Ezután félórát pihentetjük konyhamelegen.
Megfőzzük a tejbegrízt, majd levesszük a tűzről, és belekeverjük a cukrot, vaníliáscukrot, utána a margarint is.
Lehűtjük, ezután jöhet bele a tejföl a tojássárga, és a tojás keményre vert habja is.
Kedvünk szerint gyümölcsöt is keverünk bele, vagy mazsolát, aztán elosztjuk az összest a tésztán.
Előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.
Még melegen szórjuk meg porcukorral, melybe akár vaníliáscukrot is tehetünk.