Ki gondolná, hogy bármire használható?
A régi időkben semmit sem hagytak veszendőbe, a görögdinnyehéj is befőtt alapanyag volt.
Sokszor méltatlankodik az ember dinnyeevés után, hogy a kifizetett pénz nagy részéért héjat kapunk, aztán csak dobhatjuk a szemétbe.
Hát nem feltétlen!
Készíthetünk belőle befőttet, amit télen elő véve, falatozása közben visszaidézhetjük kicsit a szép, napsütéses, nyári napokat.
Mivel a dinnye fehér részével dolgozunk, ha ilyen befőttet akarunk elrakni kivételesen dinnyevételnél ne a nagyon vékony héjra menjünk.
Az ujjnyi a legtökéletesebb.
Ha megettük a gyümölcsöt – előtte persze lemostuk a héját – után is töröljük át tiszta papírtörlővel Ha maradt rajta gyümölcshús, azt vágjuk le, s tisztítsuk meg a héjat is a zöld résztől. De vékonyan vágjuk, ne faragjuk – maradjon fehér rész bőven!
Ha már szép tiszta – daraboljuk fel az egészet! Mérete tőlünk függ, de persze szem előtt kell tartanunk, hogy befőttes üvegekbe fogjuk őket rakni.
Nézzük a görögdinnyehéj befőtt hozzávalóit!
Hozzávalók
- 2 kg kristálycukor
- 3 kg dinnyehéj tisztítva
- 6 dl víz
Elkészítése:
- A cukrot a vízzel felrakjuk főni, ha felforrt, akkor még negyedórát főzzük, de közben a habot leszedjük.
- Ezután levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
- Ha megvagyunk a dinnyét sima vízben felrakjuk főni, s addig főzzük míg puha nem lesz. Ha elkészült, akkor egyből hideg vízbe rakjuk.
Amikor lehűlt leszűrjük, majd lecsurgatjuk – és egy zománcozott lábasba rakjuk, s annyi cukorszirupot öntünk rá, hogy ellepje. - Másnap leborítjuk a cukorszirupot egy edénybe, s felforraljuk. Nem kell sokáig forralni, nagyjából 5 perc elég.
Ezután hűtjük, majd ha már csak langyos a dinnyére öntjük. - Következő nap ismét leöntjük a cukorszirupot, felforraljuk, várunk vele míg nagyjából meghűl, majd ismét a dinnyére öntjük.
- Negyedik nap aztán a dinnyét már a cukorszörppel együtt felforraljuk, 5-10 percig szépen, nyugodtan főzzük, aztán félrehúzzuk a tűzről.
Várunk vele, hogy kihűljön. - Ha ez megtörtént üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és már állíthatjuk is a kamra polcára.
- Ugyanezzel a módszerrel sárgadinnyét is elrakhatunk, de ott óvatoskodni kell a főzéssel, hisz sokkal puhább a sárgadinnye, mint a görög héja környéke.
- Ez a recept is kicsit babrás, viszont a görögdinnyehéj befőtt kiváló csemege télen – egyes húsok kifejezetten finomak vele, de önálló csemegeként is fogyasztható.
Fotó: Pixabay