Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
LevesekOlcsó ételek

Görcsleves – kötött tészta leves magyarosan

Zamat Zamat 2024.08.21.
kötött tészta leves

A görcsleves lényegében az egész országban ismert, csak mindenütt más néven. De az alaprecept mindenütt nagyon hasonló -hagymás, fűszeres főtt tésztáról szól.

Mégpedig olyanról, amit frissen kell elkészíteni, tehát tésztát gyúrunk.

Hozzávalók:

  • 2-3 tojás
  • 20-25 dkg liszt
  • pici búzadara
  • 1 jókora vöröshagyma
  • zsiradék
  • kisebb evőkanálnyi fűszerpaprika
  • só-bors ízlés szerint
  • sárgarépa 2 szál
  • 1 szál petrezselyem
  • 2 szem burgonya

Görcsleves elkészítése:

Megtisztítjuk a zöldségeket, feladaboljuk, és felrakjuk főni – lényegében zöldséglevest készítünk.

Ha nem akarjuk zöldségelni a levest, hisz anélkül is finom, akkor vizet teszünk fel melegedni, amibe felforrás után majd beledobjuk a görcsnek nevezett galuskákat.

Megtisztítjuk a hagymát, felaprózzuk, majd a zsiradékon megpirítjuk. Ha ezzel elkészültünk lehúzzuk a tűzről. Ha picit hűlt, akkor belekeverjük a fűszerpaprikát, sót-borsot.

Tésztát gyúrunk, picit pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.

A hagymás zsiradékkal megkenjük, megszórjuk egy parányi búzadarával, majd alulról kezdve felsodorjuk. Sodrással csíkokat készítünk. Nagyjából három sodrás után fölötte végig elvágjuk, majd egyik oldalról a másik felé haladva görcsöket készítünk, s azt közben eltépjük.

Utána következő sodrás, és így tovább.

Tesszük ezt mindaddig, míg az összes tésztát feldolgozzuk.

Ha közben felforrt a víz, vagy nagyjából elkészült a leves – amit parányi sóval ízesítettünk a zöldség miatt – beledobjuk a forró levesbe a görcsöket, és nem zubogva, de készre főzzük.

Nem kell külön paprikát, sót, borsot beletenni, annyi fő ki a tésztából, amivel ízletes lesz.

Ha esetleg mégis sóhiánya lenne néhány perc állás után a levesnek, akkor utána ízesíthetjük.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

lepcsánka
KöretekOlcsó ételekRetro receptek

Lepcsánka, ahogy a nagyi készítette

Zamat Zamat 2024.09.22.
kavart süti
Édes süteményekOlcsó ételekSütemények

Tejfölös csodabogár

Zamat Zamat 2025.05.07.
grízgaluska leves
LevesekRetro receptek

Grízgaluska takarékosan

Zamat Zamat 2025.05.02.
gombaleves
Levesek

Gombaleves egyszerűen

Zamat Zamat 2024.08.22.
Zöldborsókrémleves
Levesek

Zöldborsókrémleves tejszínnel

Zamat Zamat 2024.08.14.
pogácsa
Nagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSós süteményekSütemények

Leveles krumplis pogácsa

Zamat Zamat 2025.02.19.
krumplifőzelék
FőételekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Majoránnás krumplifőzelék

Zamat Zamat 2025.04.24.
rétes
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Élesztős rétes

Zamat Zamat 2025.05.14.
tejfölös zöldbableves
Levesek

Egyszerű tejfölös zöldbableves

Zamat Zamat 2024.08.21.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up