A görcsleves lényegében az egész országban ismert, csak mindenütt más néven. De az alaprecept mindenütt nagyon hasonló -hagymás, fűszeres főtt tésztáról szól.
Mégpedig olyanról, amit frissen kell elkészíteni, tehát tésztát gyúrunk.
Hozzávalók:
- 2-3 tojás
- 20-25 dkg liszt
- pici búzadara
- 1 jókora vöröshagyma
- zsiradék
- kisebb evőkanálnyi fűszerpaprika
- só-bors ízlés szerint
- sárgarépa 2 szál
- 1 szál petrezselyem
- 2 szem burgonya
Görcsleves elkészítése:
Megtisztítjuk a zöldségeket, feladaboljuk, és felrakjuk főni – lényegében zöldséglevest készítünk.
Ha nem akarjuk zöldségelni a levest, hisz anélkül is finom, akkor vizet teszünk fel melegedni, amibe felforrás után majd beledobjuk a görcsnek nevezett galuskákat.
Megtisztítjuk a hagymát, felaprózzuk, majd a zsiradékon megpirítjuk. Ha ezzel elkészültünk lehúzzuk a tűzről. Ha picit hűlt, akkor belekeverjük a fűszerpaprikát, sót-borsot.
Tésztát gyúrunk, picit pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.
A hagymás zsiradékkal megkenjük, megszórjuk egy parányi búzadarával, majd alulról kezdve felsodorjuk. Sodrással csíkokat készítünk. Nagyjából három sodrás után fölötte végig elvágjuk, majd egyik oldalról a másik felé haladva görcsöket készítünk, s azt közben eltépjük.
Utána következő sodrás, és így tovább.
Tesszük ezt mindaddig, míg az összes tésztát feldolgozzuk.
Ha közben felforrt a víz, vagy nagyjából elkészült a leves – amit parányi sóval ízesítettünk a zöldség miatt – beledobjuk a forró levesbe a görcsöket, és nem zubogva, de készre főzzük.
Nem kell külön paprikát, sót, borsot beletenni, annyi fő ki a tésztából, amivel ízletes lesz.
Ha esetleg mégis sóhiánya lenne néhány perc állás után a levesnek, akkor utána ízesíthetjük.